Ключові критерії вибору насіння: що потрібно врахувати

Отримання хорошого врожаю овочевих культур – це правильно обрана ділянка, дотримання агротехнології, вчасне внесення добрив та доцільне використання засобів захисту рослин. Однак практично половина успіху – це правильний вибір насіння.

Отримання хорошого врожаю овочевих культур – це правильно обрана ділянка, дотримання агротехнології, вчасне внесення добрив та доцільне використання засобів захисту рослин. Однак практично половина успіху – це правильний вибір насіння. Саме про те, як це зробити, ми поговоримо далі, ми впевнені, що дізнаєтесь чимало цікавого.

Чому варто купувати якісне насіння

Хороший посадковий матеріал – це:

  • висока якість врожаю. Отримуєте сильні рослини, які здатні витримати хвороби та протистояти шкідникам;
  • економія коштів. Навіть при тому, що подібний посадковий матеріал дорожче, в результаті матимете сильний урожай, що надалі приведе до необхідності витрачати кошти на купівлю овочів;
  • запобігання поширенню хвороб. Неперевірені виробники не завжди дотримуються норм, тому є ризик загибелі всього врожаю.

Коли ви хочете купити насіння хорошої якості, то варто звернути увагу на каталог цього магазину: https://vesnodar.com.ua/ua/semena-ovoschey.

Походження, дата збору та ціна

Перш за все дивіться саме на те, звідки насіння. Це дуже важливо, адже оптимальні результати зможете отримати лише за умови, що враховане районування: коливання температури, особливості ґрунту, частота опадів. Тобто такі рослини матимуть більшу стійкість до несприятливих умов.

Щоб дізнатись походження насіння, необхідно перевірити на пакуванні, де саме воно зібране. Якщо це не зазначено в описі, то запитайте у консультанта.

Наступний момент – дата збору. Зазвичай свіже насіння має кращі показники схожості. Основна причина в тому, що з часом знижується активність життєво важливих процесів всередині зерна. Дата збору обов’язково вказується на пакуванні. Також іноді зазначається строк придатності. Навіть при тому, що це може бути 4-5 років, краще висівати таке, якому не більше 2 років.

Звісно, при покупці будь-якого товару, насіння – не виключення, кожен звертає увагу і на ціну. Зазвичай дорожчий посадковий матеріал – якісніший. Однак врахуйте, що вартість залежить від:

  • ваги/кількості насінин;
  • сорт чи гібрид;
  • обробки – дражування, інкрустація тощо;
  • особливостей. Наприклад, самозапильні чи ексклюзивні сорти томатів, огірків або інших овочів будуть коштувати дещо дорожче.

Врахуйте, що найдорожче насіння купувати абсолютно не обов’язково. В деяких випадках навіть недорогий посадковий матеріал підійде.

Яким має бути пакування

Обираючи насіння овочів, потрібно особливу увагу приділити пакуванню, а саме – його маркуванню та загалом інформації, яку дає виробник. На пакуванні повинні бути:

  • точна назва культури, сорт чи позначка гібрида;
  • коротка інформація про культуру і особливості її вирощування – строки посіву на розсаду в ґрунт та інші моменти;
  • рекомендації з використання;
  • номер ГОСТу і партії, які дозволяють визначити властивості матеріалу;
  • терміни придатності і зберігання. Вони повинні бути нанесені у вигляді печатки, і саме в такому варіанті. Якщо ця інформація надрукована, то це вже не дуже добрий знак;
  • кількість насінин і вага;
  • процент схожості. Зауважимо, що 100% бути не може, адже навіть найякісніший посадковий матеріал не має такого показника.

Не варто довіряти обіцянкам, якщо бачите, що за явними ознаками якості насіння не дуже хороше. Також варто уважно придивитись до акційних пропозицій, інколи розпродуються залишки, які вже залежались.

Перевірка схожості насіння: як це зробити

Варто купувати насіння з запасом, тому що досвідчені городники рекомендують перед посадкою перевірити його на схожість. Це буде гарантією, що посів забезпечить вас врожаєм. Зверніть увагу, що оброблене насіння, будь-яким чином, не можна пророщувати, адже воно втратить свої переваги.

Якщо посівний матеріал звичайний, то варто перевірити схожість. Це можна зробити декількома способами. Перший – замочити у вологу серветку та поставити в тепле місце. Через декілька днів зможете оцінити, чи проросли насінини. Другий варіант – попереднє пророщування в ґрунті, його потрібно регулярно зволожувати. Оцініть кількість рослин, які проросли, і порівняйте з тим, скільки посіяли. Це і буде вашим реальним відсотком схожості. Це буде чудовим орієнтиром уже безпосередньо на початку чергового городнього сезону.


Залишити коментар