Пн. 29 Квітня 2024

Пенсії нараховуватимуть по балах

Система нарахування пенсій стане бальною. Про це детальніше розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі національного телемарафону, інформує 24 Канал.

Що відомо про бальну систему нарахування пенсій

За словами Жолнович, бальна система забезпечить збільшення виплат у пенсіонерів. Їх перерахують майже усім українцям, які вийшли на пенсію пізніше, ніж через три роки з моменту реформи. Бальна система нівелює розбіжності у пенсійних виплатах за однаковий страховий стаж у людей, які набули пенсійного віку в різні періоди.

Жолнович розповіла, що новий розрахунок передбачає, що за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок або працювала, буде вирахувано співвідношення її заробітної плати й середньої, яка була на той місяць у той рік. Таким чином, планується розрахувати реальну купівельну спроможність.

“Якщо ми отримаємо суму на рівні середньої зарплати, за це буде людині нараховано 10 балів. Якщо більше, то 11-12 балів, тобто пропорційно. Або, навпаки, менше”, – зазначила міністерка.

Підсумкова кількість балів буде унікальною для кожного. Це допоможе щорічно оцінювати та порівнювати цей показник із середньою заробітною платою в певному році та індексувати пенсію.

Пенсії зміняться з 1 січня: що відомо

Згідно з проєктом бюджету-2024, мінімальна пенсія зросте до 2 361 гривні. Тобто сума збільшиться на 268 гривень.

До речі, індексацію для пенсіонерів наступного року проведуть у березні. Вона пройде за новими правилами. Йдеться про те, що уряд впровадить спеціальні коефіцієнти та бали для пенсіонерів.


Залишити коментар