Пн. 29 Квітня 2024

Вчені створили штучні яйця

Німецький стартап Formo представить “зварену в лабораторії” альтернативу яйцям у сегменті громадського харчування. До кінця року альтернативні яйця з’явиться у кафе, ресторанах та готелях, а у 2024-му – і у роздрібній торгівлі.

Про це пише видання Агроревю.

Альтернативні яйця німецький стартап створює за допомогою технології точного бродіння. Перш ніж стати доступним для комерційного ринку, продукт пройшов цикли ітерацій. Білок Formo виготовляється за допомогою мікроба під назвою Aspergillus oryzae, який частіше називають “цвіллю коджі”.

Компанія зазначає, що отриманий за допомогою дріжджів інгредієнт не є ідентичною копією яєчних білків, таких як овальбумін або овотрансферин – натомість вона пропонує білок, який має ті ж самі функціональні властивості.

“Завдяки структурі білка наші продукти мають смак і поводять себе, як звичайні яйця”, — каже Рафаель Вольгенсінгер, генеральний директор Formo.

При цьому він акцентує, що протеїн Formo не класифікується як абсолютно нова їжа (наприклад, те ж лабораторне м’ясо), тому не потребує проходження регуляторних процесів, які можуть зайняти кілька років. Проте він стане першим такого роду продуктом в Європі, доступним для широкого кола споживачів.

“Ми виробляємо основний інгредієнт – білок – шляхом точної ферментації, але без використання інструментів синтетичної біології, які б вважалися генною інженерією”, — пояснює він.

На старті продажів продукт матиме надбавку до ціни порівняно з тваринним аналогом, адже компанія має будувати свою промислову інфраструктуру та не отримує державних субсидій, як виробники курячих яєць.


Залишити коментар