Пн. 29 Квітня 2024

Хмельниччина – наймолочніша область

Виробництво молока-сировини в Україні скоротилося під впливом сильної спеки, а обсяги забою ВРХ навпаки зросли через збільшення обсягів експорту яловичини, – повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Незважаючи на скорочення поголів’я корів та окупацію російськими загарбниками сільськогосподарських регіонів, де знаходяться фермерські господарства, нам вдалося адаптуватися до викликів війни і наростити виробництво сирого молока на підконтрольних Україні територіях.

В січні-серпні 2023 року приріст виробництва молока-сировини спостерігався в господарствах усіх категорій в Київській області (+4%), Черкаській області (+3%), Полтавській області (+2%), Хмельницькій області (+2%) та Рівненській області (+2%).

Плюсом, є те, що рентабельність виробництва та переробки молока в Україні залишається досить низькою. Хоча, певне збільшення собівартості виробництва сировини все ж таки відбувається під впливом дорожчання палива, електроенергії, логістичних послуг. В січні-серпні 2023 року близько 51% молока-сировини було вироблено в наступних областях:

  • Хмельницька область – 479,6 тис. тон;
  • Полтавська область – 452,5 тис. тон;
  • Вінницька область –   404,8 тис. тон;
  • Тернопільська область – 323,9 тис. тон;
  • Житомирська область – 300,5 тис. тон;
  • Черкаська область – 299,6 тис. тон;
  • Чернігівська область – 282,5 тис. тон.

Лабораторна свинина буде доступна в Сінгапурі в 2024 році


Залишити коментар