Нд. 28 Квітня 2024

Еволюція сільгосптехніки: від плуга до першокласного трактора

Сезон збирання врожаю в розпалі, а тому сільськогосподарська техніка зазнає великого навантаження. Інколи щось може зламатися, тому негайно необхідні запчастини до сільгосптехніки, адже кожен день восени – на вагу золота.

Сучасна сільгосптехніка дозволяє фермерам обробляти набагато більше гектарів землі. А ще сотню років тому левову частку обробітку поля займала ручна праця. Тепер же все інакше: сільськогосподарська техніка дозволила фермерам виконувати більше роботи з меншими витратами ручної праці, а поля, які використовувалися як пасовиська, зорали для посіву зерна та посадки овочів.

Винаходи в сільському господарстві значно полегшили роботу аграріям. Молотарка поступилася місцем комбайна, як правило, самохідному агрегату, який або підбирає валкове зерно, або зрізає та обмолочує його за один раз. Плуги не використовуються так широко, як раніше, значною мірою через популярність мінімального обробітку землі для зменшення ерозії ґрунту та збереження вологи.

18 століття

До кінця вісімнадцятого століття фермери обробляли свої поля дерев’яними плугами. Щоб вони швидко не зношувались, ковалі обшивали їх тонкими залізними стрічками. Дерев’яні відвальні плуги не можна було виробляти масово або легко ремонтувати, оскільки вони не мали стандартизованої конструкції чи деталей. Лише залізо, яке можна було відлити, могло б забезпечити послідовне дублювання плугів, спеціально розроблених для різних ґрунтів. До речі, перший сталевий плуг винайшов американський коваль Джон Дір у 1830-х роках.

19 століття

У 19 столітті в Америці та Європі з’явилося багато нових сільськогосподарських машин, які полегшили працю фермерів і підвищили врожайність. Ці машини включали культиватори, лопати, граблі, косарки та прес підбирачі сіна.

До речі, пращури сучасних тракторів зʼявилися теж у 19 столітті. Перший у світі трактор створили на основі пересувного парового двигуна з гусеничним ходом і призначався для орання полів і осушення боліт.

20 століття

У 20 столітті сільськогосподарська техніка стала ще досконалішою. На зміну їм прийшли трактори, комбайни та інші машини, які автоматизували багато сільськогосподарських процесів.

Сьогодні сільськогосподарська техніка є ще досконалішою та оснащена сучасними технологіями, такими як GPS та автоматичне зрошення.

Розвиток техніки був дуже швидким, і до сьогодні сільськогосподарська техніка перетворилася на дивовижні пристрої. Зараз зернозбиральні комбайни чи трактори здатні виконувати кілька робіт одночасно. Мало того, комбайни вже не використовуються лише для збирання зернових, а й можуть викопувати картоплю чи буряк, або є спеціальні комбайни, які допомагають працювати на городах. Також варто відзначити, що увага приділяється комфорту роботи, кабіни оснащені кондиціонерами й дуже затишні. Ще одна цікава функція — підключення до супутника. Завдяки цьому оператор може точно визначити маршрут. Усе це означає, що сучасні зернозбиральні комбайни можуть самостійно підібрати кількість необхідних добрив або насіння на основі комп’ютерних даних, щоб якісно засіяти поле.


Залишити коментар