Вт. 30 Квітня 2024

В Європі дефіцит оливкової олії

У Європі майже вичерпані місцеві запаси оливкової олії, і очікується ще більший дефіцит після того, як екстремальні погодні умови вже другий рік ушкоджують урожай. Хвилі спеки в Середземномор’ї завдали шкоди врожаям і змусили виробників імпортувати продукцію з Південної Америки.

Про це пише Agroexpert.md з посиланням на theguardian.com.

Найбільший у світі виробник заявив, що йому доводиться імпортувати поставки з Південної Америки, щоб задовольнити попит.

“Сьогодні купити оливкову олію практично фізично неможливо. Вона розпродана”, – заявив Волтер Занре (Walter Zanre), виконавчий директор британського підрозділу компанії Filippo Berio.

Оливкові дерева вирощують по всьому Середземномор’ю протягом тисячоліть, причому тільки Іспанія виробляє половину світових поставок оливкової олії, але лісові пожежі та високі літні температури означають, що майбутнє цієї стародавньої галузі виглядає дедалі більш невизначеним.

За даними Міжнародної ради з оливок, світове виробництво, як очікується, впаде до 2,4 млн тонн, що менше, ніж врожай минулого року, і значно нижче за світовий попит, який становить близько 3 млн тонн, після того, як посуха і спека з температурою понад 40 градусів вдарили по виробництву в Іспанії.

Екстремальні погодні умови в інших важливих регіонах зростання, включно з Грецією, Італією та Португалією, а також Туреччиною і Марокко, посилили кризу.

Занре сказав, що у компанії все ще є запаси для задоволення своїх потреб у поставках, але вона була змушена імпортувати оливкову олію з Чилі, щоб покрити дефіцит до збору врожаю цього року, який починається в жовтні, оскільки оптові поставки по всій Європі вичерпалися.

Податок на сміття на європейський зразок запровадять в Україні


Залишити коментар