Усе про субсидії: як і де оформити

У жовтні перерахують житлові субсидії на опалювальний період 2023 – 2024 років. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, субсидію можуть отримати сім’ї, у яких комунальні витрати перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу, доки діє воєнний стан і протягом 1 місяця після його скасування.

Цієї осені розмір допомоги може навіть зрости з 1600 грн з урахуванням підвищення цін на електроенергію.

Під час розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону 2023–2024 років ураховуються доходи домогосподарства за I і II квартали 2023 року, доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі серпневої пенсійної виплати.

Нарахуванням субсидії займається Пенсійний фонд України. Для оформлення необов’язково йти до відповідних установ. Усе можна зробити онлайн на порталах Дія або ПФУ. Потрібно буде заповнити необхідні форми та прикріпити скан–копії документів.

Кому в жовтні автоматично перерахують субсидії

З початку жовтня в Україні стартує опалювальний сезон, отже, збільшаться платіжки за комунальні послуги і більше людей зможуть претендувати на субсидії. При цьому звертатися за призначенням субсидії потрібно не всім.

Автоматично субсидію перерахують:

  • домогосподарствам, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2023 року;
  • домогосподарствам, яким її було призначено в розмірі 0,00 грн на неопалювальний період.

За розрахунок житлової субсидії на опалювальний сезон нестиме відповідальність Пенсійний фонд України.

Хто має подати нове звернення на субсидії

Низка категорій українців отримають субсидію на опалювальний період 2023 – 2024 років тільки за новим зверненням. Це стосується таких категорій:

  • тих, хто вже подавав заяву про припинення субсидії та користувався пільгою на оплату житлово–комунальних послуг, а на опалювальний період бажає отримувати житлову субсидію;
  • тих, у кого змінився склад зареєстрованих осіб, соціальний стан тощо.Крім того, можуть виникнути ситуації, коли субсидію можуть скасувати. Це стосується:
  • придбання нового автомобіля або нерухомості, 
  • наявність банківського депозиту на понад 100 тис грн, 

Також можуть виникнути складнощі, якщо є борг за комуналку, а хоча б один із дорослих членів сім’ї не навчається, офіційно не працює або в нього немає статусу безробітного.


Залишити коментар