За швейцарською технологією яблука можуть зберігатися кілька років

 

У Швейцарії технології зберігання яблук доведені до можливого сьогодні ідеалу: у великих залах з відповідними холодильними камерами створено умови, що дозволяють зберігати плоди протягом кількох місяців або навіть кількох років, залежно від сорту, повідомляє Fruit-inform. Звичайно, насправді яблука рідко зберігаються понад рік, до осіннього врожаю холодильні камери повинні знову пустувати.

У Зурзеї, кантон Люцерн є такий фруктовий зал, де в контрольованих умовах зберігаються тисячі яблук.Система вибудована на чіткому обліку: під час сезону збирання врожаю кожен виробник фруктів повідомляє за 24 години, які сорти та в якій кількості мають бути зібрані та доставлені до фруктового цеху, де вони потім зберігаються у різних холодильних камерах.

У цих приміщеннях переважають низькі температури, низький рівень кисню і, навпаки, підвищений рівень СО 2.

Вміст кисню, знижений до одного-трьох відсотків, підвищений вміст вуглекислого газу і температура трохи вище за нуль уповільнюють процес дозрівання яблук, а значить, їх можна зберегти максимально довго. Щосезону у фруктовому залі у Зурзеї перебуває загалом кілька тисяч тонн яблук понад 20 різних сортів.

Щоб без необхідності не турбувати глибокий сон плодів, холодильні камери повинні відкриватися знову лише на короткий час перед упаковкою та відправкою оптовикам та роздрібним торговцям для продажу. Тому розраховується попит на окремі сорти та яблука поміщаються в індивідуальні холодильні камери у відповідних кількостях. Пік споживання яблук припадає із січня до травня. Бо наприкінці року яблука конкурують з апельсинами та мандаринами, а з квітня на ринку з’являться перші літні ягоди.

Як пояснила Меггі Старк зі Швейцарської асоціації фруктів, лежачі сорти яблук можуть відносно добре зберігатися і без високотехнологічних систем кілька місяців у прохолодному, темному і не надто сухому підвалі. До них відносяться сорти “Гала”, “Джонаголд”, “Глокенапфель”, “Бребурн” та “Боскоп”. Однак при звичайному зберіганні яблук слід пам’ятати «проблему взаємин»: яблука виділяють газ дозрівання етилен, який прискорює дозрівання сусідів, що може, наприклад, призвести до гниття капусти. Але цей ефект іноді використовують позитивно, для дозрівання ківі або манго природним способом.


Залишити коментар