Нд. 28 Квітня 2024

Особливості зимової обрізки дерев

Обрізка дерев взимку – захід досить ризикований. Але іноді цілком виправданий, якщо, наприклад, ви не встигли провести процедуру восени і є ризик, що рослини постраждають від рясного снігу. Важливо проводити обрізку за температури не нижче -5°С в ясний і сухий день. Теплолюбні культури обрізати не можна.

Тепер розглянемо особливості обрізки популярних плодових дерев.

Обрізання абрикоса

Обрізання абрикоси

Абрикос потребує регулярної формувальної обрізки, яка захищає рослину від виснаження в період рясних врожаїв. Тому щоб збільшити тривалість життя дерева, потрібно видаляти в нього не тільки хворі та старі гілки, а й частину плодових. Також формувальна обрізка стимулює розгалуження молодих саджанців абрикоса.

Що стосується осінньої обрізки, то піддавати їй можна абрикоси ранніх і середньоранніх сортів. Дерева пізніх сортів обрізають тільки навесні, інакше є ризик занадто послабити рослини.

Абрикос плодоносить на однорічних пагонах, шпорцах і букетних гілочках.

Обрізка айви

При обрізанні айви пам’ятайте найголовніше: рослина плодоносить на торішньому прирості, тому важливо його випадково не видалити. Починаючи обрізку з першого року життя, не варто вкорочувати гілки – на них знаходяться плодові бруньки. Вирізати можна прикореневі пагони і пагони, що загущують, а також надмірно витягнуті гілки, що виступають за межі крони.

Обрізка аличі

Обрізка аличі

Алича плодоносить найчастіше на шпорцях і букетних гілках. Дерево не любить сильної обрізки. А літня процедура йому і зовсім протипоказана, тому що в період росту рослина виділяє багато соку і, втративши частину гілок, може захворіти. Досить навесні вкорочувати пагони, проріджувати крону, а восени проводити дбайливе санітарне обрізання – і дерево буде радувати врожаєм.

Обрізка вишні та черешні

Обрізка вишні та черешні

Вишня і черешня досить добре піддаються всім видам обрізки з весни до осені. Головне – проводити процедуру за всіма правилами. Навесні видаляють, крім хворих і старих гілок, невдало розташовані молоді, а також занадто короткі пагони. Влітку проводять регулюючу обрізку, яка підвищить плодоношення. Восени ж достатньо провести щадну санітарну процедуру.

Не вирізайте торішній приріст, букетні гілки, пагони віком 2-3 роки, тому що саме на них дерева будуть плодоносити в поточному році.

Обрізання груші

Обрізання груші

Як і інші садові дерева, груша прихильно ставиться до своєчасної обрізки. Оскільки дерево плодоносить на плодушках і кінцях горизонтальних гілок, обрізати їх без потреби не варто. А ось пагони, які “дивляться” вниз або в бік стовбура, можна сміливо видалити. Влітку у груші вкорочують молоді пагони.

Обрізка персика

Для нормального розвитку і плодоношення персика в середній смузі його потрібно обов’язково обрізати. Регулярне проріджування крони, укорочення гілок дозволяє дереву отримувати більше світла і повітря, знижує ризик захворювань. Зазвичай у персика вирізають старі гілки, що від-плодоносили, а також недозрілі пагони. Не варто забувати і про формування крони, найкраще цю роботу проводити навесні.

Обрізання сливи

Слива плодоносить на торішніх плодових і букетних гілках, але третину її приросту можна сміливо проріджувати. Тоді дерево буде давати більший і солодший урожай. Крім обрізки навесні і восени сливі проводять і легку санітарну обрізку влітку.

Обрізання яблуні

Без обрізки яблуня може плодоносити досить довго, але все ж не варто позбавляти її цієї процедури. Зайве загущення крони призводить до хвороб, приваблює шкідників. До того ж яблуня – одна з небагатьох рослин у саду, яка добре піддається всім видам обрізки. Урожайність і декоративність дереву допоможе повернути омолоджувальна обрізка, яку можна провести навесні або восени. Також не варто забувати про санітарну процедуру. А в літній період буде успішною легка формувальна обрізка.

Яблуня плодоносить на плодушках і кінцях горизонтальних гілок.

Частину корисної інформації ми оформили в зручну таблицю:


Тема обрізки дерев надзвичайно широка, про неї багато написано і здається, що розібратися в цьому питанні не так легко. Насправді головне почати – і поступово ви освоїте цю важливу агротехнічну процедуру.


Залишити коментар