Пн. 29 Квітня 2024

Житомирщина претендує на столицю з вирощування конопель

У Житомирській області заснували кластер із вирощування технічних конопель Ma’rijanni Hemp Indaustrial Park. Про це повідомив колишній мер Глухова та власник бренду здорового харчування «Десналенд» Мішель Терещенко.

Рішення про створення кластера ухвалили на зустрічі начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка, його заступників та голови Хорошівської громади Володимира Столярчука.

Проєкт передбачає перетворення старого льонозаводу в селі Рижани на сучасний кластер із вирощування та переробки технічних конопель. Терещенко вважає, що проєкт створить альтернативу постачанню з Китаю й дозволить відродити традицію текстильної коноплі в Житомирі та Європі.

Навколо заводу з дефібрації буде створено індустріальний парк для всіх українських підприємців, які хочуть приїхати і працювати на конопляних продуктах на місці, будучи впевненими в хорошому забезпеченні основною сировиною, наголосив Терещенко.

Технічні коноплі на сьогодні вирощуються в понад 30 країнах світу. У загальномасштабному ринку виробництва сировини та виготовлення продукції близько 75% займають країни Азії. Сумарні посівні площі Європи займають 15% частки світового виробництва.

Український ринок виробництва технічних конопель є дуже невеликим та зарегульованим. Щороку засівається лише від 2000 га до 4000 га земель.

У цілому розвиток галузі технічних конопель в Україні, як і у світі, перш за все залежить від законодавства, що регулює ринок та ставить високі обмежувальні заходи до виробників у вигляді ліцензій та квот, а також обмежує обіг такої продукції.

За даними Мінекономіки, на сьогодні ліцензії на здійснення господарської діяльності у цій сфері мають лише 62 субʼєкти господарювання. У 2020 році лише 38 із них посіяли або мали намір посіяти цю культуру.

Агровиробники, які вирощують звичайну сільськогосподарську культуру, втрачають великі прибутки, обсяг яких може складати до $100 000 за гектар. При тому що світовий ринок технічних конопель оцінюється експертами в понад $4 млрд, має високий потенціал для розвитку та є інвестиційно привабливим.


Залишити коментар