Ціни на картоплю можуть змінитися

Поки що на ринках ціни на картоплю залишаються демократичними, якщо порівнювати з капустою, буряком чи цибулею. Так, цибулю в Україні продають уже майже по 50 грн за кг і швидше за все ціна й надалі зростатиме.

Що стосується картоплі, то дуже скоро ціни на неї можуть змінитися. Вся справа в тому, що через низькі ціни фермери відмовляються навесні засаджувати великі площі під цю важливу культуру.

Загалом фермери скорочують площі під картоплею, окрім низки чернігівських виробників, які через окупацію змушені були пропустити сезон 2022 року. Про це у своїй колонці на AgroTimes написав Ігор Чечітко, директор насіннєвої компанії HZPC Ukraine.

Він зазначив, що з міграцією населення, розширенням посадок картоплі на присадибних ділянках, досить сприятливими погодними умовами є значний урожай картоплі та низька ціна на неї.

Великий ареал вирощування цієї культури лишається під окупантами – на лівобережжі Херсонської області. Там в основному вирощували надранню та ранню картоплю, яку закуповували для виробництва чипсів. Але наразі виробництво чипсів в Україні різко скоротилося.

“Загалом відзначаються тенденції до зменшення попиту на дуже ранні сорти та сорти з білою м’якоттю, оскільки Херсонщина була найбільшим ринком для надранньої картоплі, а Східна Україна формувала попит на картоплю з білою м’якоттю. Суттєво зменшився ринок картоплі на переробку. Фабрика Pepsico не працює “Інші переробні підприємства знизили власні потужності. Більшість аграріїв є реалістами, тому загалом є тенденція до зменшення площі під картоплею”, – розповів топ-менеджер насіннєвої компанії.

У 2022 році було зібрано непоганий урожай картоплі, тому ціни на неї коливаються в межах 10-14 гривень за 1 кг. Але вже цієї весни аграрії планують скоротити площі під цією культурою, тому влітку та восени експерти прогнозують значне зростання цін, яке вдарить по кишенях українців.


Залишити коментар