Іспанські бджолярі протестують

Іспанські бджолярі масово вийшли на вулиці, щоб вимагати термінової допомоги для своєї «вмираючої» галузі. Протести пройшли практично у всіх провінціях країни, але наймасовіший виступ відбувся на початку лютого у Валенсії. Там понад 300 бджолярів провели мітинг перед плакатами з написом «SOS: бджільництво під загрозою зникнення» та обливались медом, щоб привернути увагу до своїх проблем.

За даними профспілки фермерів COAG, у 2022 році внаслідок посухи, високих температур та кліща варроа в Іспанії скоротився збір меду вдвічі. Як і інші галузі сільського господарства, бджільництво також зазнало різкого зростання витрат через війну в Україні. Але якщо для пом’якшення наслідків кризи інші сектори економіки отримали допомогу від уряду, бджільництво залишилося без уваги. Обсяг допомоги, що виділяється нині на бджільництво, не покриває навіть кілограма корму на бджолосім’ю, стверджують пасічники.

Вони також протестують проти імпорту меду з таких країн як Китай, який, за їхніми словами, наповнює ринок неякісною та дешевою продукцією та спричиняє цінову кризу. У 2022 році в Іспанію було ввезено рекордну кількість меду з цієї країни. Щоб вирішити цю проблему, протестувальники вимагають скорочення імпорту. А також посилення контролю якості меду, що ввозиться в країну, та прозорішого маркування походження меду.


Залишити коментар