Чт. 28 Березня 2024

Простий спосіб позбутися цвілі у квартирі

— Коли шукали квартиру, уваги на балкон не звернули, — розповідає 34-річна Аліна КОЗАЧЕНКО з Переяслава-Хмельницького на Київщині. — Там були поклеєні шпалери, висіли шафки. А за кілька місяців у дитини почалась алергія.

Причиною недуги був грибок, який розмножився на холодній стіні на балконі, – пише Газета по-українськи.

— Добре, що ми швидко його виявили, — продовжує Алла Козаченко. — Здерли шпалери, вимили грибок спеціальними засобами. Обробили антигрибковою ґрунтовкою. Все висушили й поклеїли нові шпалери.

Цвіль розвивається на холодних стінах у вологих приміщеннях із поганою вентиляцією: ванній кімнаті, туалеті, на балконі.

Найшкідливіша — чорна цвіль. Її спори потрапляють у повітря, яке вдихає людина. Шкодить легеням, погіршує загальний імунітет. Спричиняє астму, ларингіт, бронхіт, екземи, дерматити, запальні процеси в ротовій порожнині і на слизовій очей.

— З не дуже вражених ділянок цвіль можна вивести народними методами, — розповідає будівельник 58-річний Михайло Шинкаренко із Черкас. — Наприклад, звичайним оцтом або “Білизною”. Нанести з розпилювача і залишити на кілька днів. Потім витерти мочалкою, промити чистою водою і просушити.

Сильніше вражені поверхні оброб­ляють сумішшю оцту і мідного купоросу.

— Змішайте у воді оцет, мідний купорос, — каже майстер. — Суміш підігрійте до розчинення купоросу. Вражені ділянки обробіть пензликом, через кілька тижнів повторіть.

Кахлі чи пластик від цвілі чистять перекисом водню або нашатирним спиртом.

— Грибки не люблять лужного середовища, тому з ними можна боротися і содою. В літрі води розвести три столові ложки.

Глибоко вражені ділянки обробляти складніше.

— Верхній шар треба видалити й викинути, — говорить Михайло Шинкаренко. — Далі все просочити хімічними засобами, які продаються в будівельних магазинах. Працювати в гумових рукавичках, масці, обов’язково — при відчинених вікнах.


Залишити коментар