Чт. 28 Березня 2024

Ягідну наливку перевіряють рукавицею

Цю наливку зможе приготувати кожна господиня. Навіть якщо досі ніколи цього не робили. Ягідна наливка стане смачним доповненням до вашого святкового столу. Спробуйте раз і не пошкодуєте!

Інгредієнти:  2 кг ягід (вишень, смородини, полуниці, малини, слив, винограду тощо), 500–800 г цукру, 1 склянки води.

Вишні вимити, кісточки видалити, засипати в трилітрову банку, шарами пересипаючи цукром, залити воду. До горлечка має залишитися трохи вільного місця, тому що вишні будуть бродити й підійматися. Потовкти вишні товкачем, одягнути на горлечко банки гумову рукавичку, проколоти палець, поставити у тепле місце (на сонячне вікно). Скоро рукавичка почне «голосувати», тобто наповниться повітрям від бродіння. Коли рукавичка опаде, наливка готова. Однак варто перевірити готовність таким чином: коли рукавичка опаде, одягнути на банку іншу рукавичку, також попередньо проткнувши її голкою. Якщо вона не наповниться повітрям, значить, бродіння дійсно закінчилося. Бродіння може тривати до двох місяців. Профільтрувати наливку через марлю, дати відстоятися 1–2 дні. Потім профільтрувати її ще раз і перелити у пляшки. Дайте наливці трохи постояти, не пийте відразу. Особливо приємно її пити взимку. Ця наливка дуже солодка, в ній мало алкоголю.

З вишень, що залишилися після приготування наливки, можна приготувати вино. У ту ж трилітрову банку з вишнями залити 30%-й цукровий сироп (1,5 л води й 500 г цукру довести до кипіння, охолодити). Так само одягнути на банку рукавичку і чекати закінчення бродіння. Вино теж потрібно фільтрувати через марлю.


Залишити коментар