Пт. 29 Березня 2024

Фермер розповів про план підживлення цибулі

Фермер Сергій Іванов з селища Каланчак на Херсонщині вирощує цибулю вже понад 10 років. Для отримання урожаю проводять кореневі підживлення та обробки по листку.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

«Добрива під посів ми не вносимо, але в процесі вегетації проводимо кореневі підживлення та обробки по листу., – розповів Сергій Іванов з селища Каланчак на Херсонщині. – У першій половині вегетації цибуля споживає більше азоту, а під час утворення цибулин — фосфору та калію. Тому на початку вегетації ми вносимо більше азотних добрив, бо через нестачу азоту формуються слабкі рослини, зі слабким блідо-зеленим пером. Водночас слід враховувати, що через надлишок азоту дозрівання цибулин затримується, тому треба обов’язково підтримувати баланс азоту, фосфору та калію».

Він додав, що у розвитку цибулин велику роль відіграє кальцій. Крім азоту, фосфору, калію та кальцію, цибуля потребує сірки, під неї обов’язково слід вносити сірчані добрива.

«Для підживлення раджу використовувати добрива, добре розчинні у воді, такі як аміачна селітра, сечовина, подвійний суперфосфат, сульфат калію, комплексні добрива з мікроелементами, – сказав фермер. – Перше підживлення робимо через 10–15 днів, після того, як у цибулі з’явилися сходи (висота пера 10–12 см) комплексом N10K15, друге — через 20–25 днів після першого калійними добривами K30 або (NK)20».

Крім того, для нормального росту цибулі слід вносити мікроелементи: кобальт, бор, залізо, цинк. Для цього використовують комплексні добрива з мікроелементами (їх зараз дуже багато від різних виробників). Господарство використовує водорозчинні, підживлюємо ними по листу. Наприклад, цибуля добре відгукується на підживлення мікродобривами з кобальтом. Щоб збільшити лежкість цибулин, за 3–4 тижні до збирання врожаю проводять обробку цибулі препаратом Кобальт Со (300 мл/га). Крім того, корисно на цибулі застосувати регулятори росту (Гумінат, Плантафол, Емістим С тощо). Ними підживлюємо теж по листу. У цілому за сезон проводимо 2–3 кореневі підживлення (вручну) і 3–4 підживлення по листу.

«Для листових обробок орендуємо в сусідніх господарствах обприскувачі, – пояснив Сергій Іванов. – Частково поєднуємо листкове живлення з обробками рослин проти шкідників та хвороб. Норма та час внесення добрив коливається залежно від складу ґрунту, погодних умов, стану посівів тощо. Ми постійно консультуємося з професійним агрономом, і він допомагає нам підібрати комплекс для живлення рослин та ЗЗР».

Джерело AgroTimes


Залишити коментар