Чт. 25 Квітня 2024

Експерти назвали альтернативу вирощування соняшнику та кукурудзи на півдні України

Через недостатню кількість опадів на Півдні України фермерам рекомендують замінити кукурудза та соняшник, які тут часто висихають, на мигдалеві плантації. Про це розповів віцепрезидент Василь Бабанський, пише “Куркуль”.

«Наприклад, за останні 20 років дуже суттєво скоротилася рентабельність зернового виробництва в Одеській області. Якщо 20 років назад вона була близько 48-50%, то сьогодні — 20-22%, а в окремі роки практично ми повністю втрачаємо врожай зернових культур», — говорить Василь Бабанський.

У зв’язку з цим горіхова асоціація спільно з вченими-кліматологами, ґрунтознавцями, мікробіологами розробила низку перспективних альтернативних напрямків розвитку агробізнесу, один з яких — мигдалівництво.

«Виробництво і розвиток мигдалевих садів на Півдні України має своє обґрунтування. Одна з першопричин — економічна. Сьогодні, на жаль, виробництво таких культур, як виноград, персик, тут стало абсолютно збитковим. По-друге, мигдаль — це дуже посухостійка рослина, що має високий економічний ефект», — розповів представник ВГО «Українська горіхова асоціація».


Залишити коментар