Чт. 25 Квітня 2024

У Бразилії зростають ціни на соєву олію

У Бразилії зростають ціни на соєву олію, досягнувши станом на 3 лютого рекордно високого рівня в $1442,9 за тонну FOB Парана з постачанням у березні, повідомляє S&P Global Platts, пише АПК-інформ.

В цілому, за останній рік ціни на продукт в Бразилії збільшилися на 40%, в кореляції з котируваннями соєвої олії на біржі СВОТ, які також за рік зросли на 40%. Відзначимо, що за результатами торгів 4 лютого на біржі СВОТ ф’ючерси соєвої олії за березневим контрактом склали $1441 за тонну.

Підвищувальній динаміки цін у сегменті соєвої олії сприяли кілька факторів, серед яких обмеження експорту пальмової олії з Індонезії та ескалація конфлікту в Причорноморському регіоні, а також посуха в Бразилії, яка обмежує потенціал виробництва соєвих бобів в країні.

Крім того, зазначається, що за очікуваннями операторів ринку Індія в січні п.р. може збільшити імпорт рослинних олій на 6% на місяць, переважно за рахунок підвищення закупівель соєвої та соняшникової олій, тим самим знижуючи частку поставок пальмової олії в країну третій місяць поспіль. При цьому оператори ринку відзначають, що індійські імпортери підвищили попит на закупівлю соєвої олії з Бразилії.

В цілому, згідно з січневим прогнозом USDA, за підсумками 2021/22 МР (жовтень-вересень) Бразилія може експортувати 1,55 млн тонн соєвої олії, що на 46% перевищить показник попереднього сезону.


Залишити коментар