Науковці підвищили врожайність завдяки штучному інтелекту
Пт. 19 Серпня 2022

Науковці підвищили врожайність завдяки штучному інтелекту

Австралійські дослідники з Квінследського університету разом із міжнародними партнерами використали штучний інтелект (ШІ), який покращив урожайність нуту. Дослідники вважають, що це допоможе впоратися із голодом у деяких регіонах світу. Про це повідомляє УНН з посиланням на Technology Org.

Міжнародна команда вчених провела дослідження за допомогою алгоритму на основі штучного інтелекту та розробила генетичну модель “ідеального нуту” — його врожайність підвищилася на 12%. Дослідницька команда генетично відібрала тисячі сортів нуту, а команда вчених потім використала цю інформацію для визначення найцінніших комбінацій генів за допомогою штучного інтелекту. У результаті експерти змогли створити нут із ідеальною генетикою. Вони хотіли отримати сорт з підвищеною врожайністю, стійкістю до посухи, спеки та захворювань.

Відомо, що технологія ШІ, яка використовується в цьому проекті, називається “FastStack” працює в поєднанні з технологією геномного прогнозування, щоб передбачити, які комбінації генів дадуть найкращі результати з точки зору врожайності та стійкості.

Вчені визнають, що використання цієї згенерованої штучним інтелектом моделі нуту для збільшення маси насіння в полі буде складним завданням, але такі методи, як швидкісний відбір, повинні допомогти їм відносно швидко розвивати нові сорти нуту.

Хоча нут є ключовим інгредієнтом середземноморської та близькосхідної кухонь, він також є найбільшою бобовою культурою в Австралії після люпину. Він є дуже важливим для австралійців та сільського господарства загалом, оскільки самозапліднюється азотом, тому є корисним для навколишнього середовища. Поєднуючи це з корисними властивостями нуту, можна зрозуміти, чому він вартий нашої уваги.

Більш того, що вчені можуть використовувати ШІ не тільки для покращення нуту. Це є інструмент майбутнього в багатьох сферах, включаючи сільське господарство.


Залишити коментар