Пт. 29 Березня 2024

Оприлюднили чинник, що впливає на формування вартості пальмової олії

Ф’ючерси на малайзійську пальмову олію у п’ятницю торгувалися з незначним відхиленням від 5550 рінггитів/т на тлі сильної волатильності світових ринків та невизначеності з впливом нових обмежень Індонезії на експорт пальмової олії.

Минулого тижня влада Індонезії запровадила обов’язковий продаж виробниками пальмової олії 20% своєї продукції на внутрішньому ринку за фіксованими цінами, що шокувало світові ринки рослинних олій. Це рішення погіршило перспективи експорту сирої пальмової олії з Індонезії та призвело до того, що традиційно найдешевша рослинна олія стала найдорожчою з трьох основних продовольчих олій у світі, пише Grain Trade.

Квітневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії виросли до 5568 рінггитів/т.

Світові ціни на зернові після зниження у четвер через фіксування прибутків у п’ятницю виросли, а березневі ф’ючерси на соєві боби та кукурудзу навіть перевищили психологічні цінові рівні, щоб підтвердити тренд на зростання.

За даними сінгапурського трейдера олійних культур, ф’ючерси на сою продемонстрували найвище тижневе зростання, починаючи з червня 2021 р. А наступного тижня закупівлі можуть різко активізуватися після повернення китайських імпортерів з тижневих вихідних. Поки Китай ніяк не відреагував на скорочення світового балансу по сої основними аналітиками, хоча він залишається основним учасником ринку, що впливає на процеси ціноутворення.

Світові ціни на продовольство у січні відновилися до 10-річного максимуму завдяки підвищенню індексу рослинних олій, – повідомили у ФАО.

Експерти Corteva Inc очікують, що цьогоріч на тлі рекордного попиту ціни на зернові та олійні культури залишатимуться високими.

А аналітики Reuters прогнозують, що ціни на пальмову олію після стабілізації на рівні підтримки 5484 рінггитів/т виростуть до 5608-5676 рінггитів/т.


Залишити коментар