Чт. 28 Березня 2024

Ціни на українську лохину відчутно знизилися: озвучені причини

Ціни на лохину на внутрішньому ринку України у минулому році були нижчими, ніж у 2020-му.  При цьому виробники самі стали продавати лохину дешевше ще до того, як урожай вийшов на повні обсяги.

Про це розповіла  Ірина Кухтіна, президентка Асоціації «Ягідництво України», інформує Agrotimes.

Вона зазначила, що світове споживання та виробництво лохини продовжили зростати. Збільшенню попиту сприяв і ковід, бо ягода пропагувалася як корисний продукт для здоров’я. Потроху набирає обертів і переробка, але свіжий ринок росте швидше. На цьому тлі європейські супермаркети утримують ціни.

Найактивніше у світі нарощує виробництво лохини Китай. Не зволікає й наша сусідка Польща, з якою найближчим часом нас чекає жорстка конкуренція в лохиновому сегменті. У 2016–2019 роках виробництво лохини там збільшилося на 18%.

У період із 2017 до 2020 року Україна під лохиною наростила площі з 1,5 тис. до 4,4 тис. гектарів. Перші кроки робить сегмент переробки: лохину починають заморожувати, виготовляти з неї джеми й вино. Популярною ягодою стали займатися малі господарства.

Експертка наголосила, що не в усіх великих виробників виправдалися плани щодо експорту. З іншого боку, немає сенсу робити ставки на закордонний ринок, коли на внутрішньому зберігаються доволі привабливі ціни. У 2021 році вони були трохи нижчими за тогорічні, але й значного просідання не сталося. При цьому в зниженні не було об’єктивних причин: виробники самі стали продавати лохину дешевше ще до того, як урожай вийшов на повні обсяги.


Залишити коментар