Чт. 25 Квітня 2024

Потепління клімату може суттєво зменшити врожаї кави, кеш’ю та авокадо

Кава, горіхи кеш’ю та авокадо є найважливішими культурами для невеликих фермерських господарств у тропічних країнах. Але з потеплінням клімату вони мають зіткнутися з новими викликами. Майбутній обсяг виробництва буде далеким від нинішнього рівня, це насамперед стосується кави, культури, особливо сприйнятливої до високих температур.

Про це пише propozitsiya.com.

Кава є найбільш вразливою. Ймовірно, посівні площі під цією культурою значно скоротяться у Бразилії, В’єтнамі, Індонезії та Колумбії. Такий висновок дослідження, проведеного експертами Цюріхського університету прикладних наук. Зміна клімату знизить придатність земельних ресурсів для вирощування кави арабіка, основний сорт улюбленого напою.

Дослідники об’єднали прогнози зміни клімату та ґрунтові фактори, щоб змоделювати та спрогнозувати, наскільки різні регіони світу будуть підходящими для вирощування кави, горіхів кеш’ю та авокадо до 2050 року. Отримані результати свідчать необхідність адаптації до зміни клімату в основних країнах-виробниках сільськогосподарських культур. Вчені рекомендують виробникам розробляти більше сортів, адаптованих до вищих температур чи посухи.

Дослідники використали прогнози 14 глобальних кліматичних моделей за трьома різними сценаріями майбутніх викидів і врахували вимоги до землі та ґрунту для сільськогосподарських культур. «Очікується, що як для кеш’ю, так і для авокадо площі, придатні для вирощування, розширюватимуться у всьому світі, тоді як у нинішніх основних країнах-виробниках посівні площі, навпаки, скоротяться», — пояснюють вчені.

За прогнозами, у деяких великих країнах-виробниках, включаючи Індію, Кот-д’Івуар та Бенін, кількість місць, що найбільш підходять для вирощування горіхів кеш’ю, зменшиться. Дослідники повідомляють, що відповідні площі для вирощування авокадо також скоротяться, і насамперед у Домініканській Республіці, Перу та Індонезії.


Залишити коментар