Чт. 28 Березня 2024

Що обов’язково треба вказувати у договорі про оренду землі

При передачі земельної ділянки для ведення товарного с/г виробництва в оренду агрофірмі строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років. Про це повідомляє Бюро правової допомоги та Закон України «Про оренду землі», пише agronews.ua.

«Під час оформлення договору оренди землі, часто сторони підписують стандартний документ, де забувають вказувати такі дати, як строк завершення дії договору. Такі дії можуть завдати шкоди як землевласнику, так і орендарю, оскільки дострокове розірвання договору може затягнутись», — кажуть юристи БПД.

Правники також додають, що термін оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

«Дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення. Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації такого права», — зазначили в БПД.

Визначення дати закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки — одна з головних проблем у вирішенні земельних спорів. Оскільки без зазначення строку дії договору оренди землі, строк обчислюється від дати державної реєстрації відповідного договору. А час укладання договору оренди земельної ділянки для власника землі — це час підписання ним договору.

Частіше такі спори виникають через неуважність при укладанні договору оренди на початковому етапі, а згодом, у землевласників виникає бажання або працювати на землі самостійно, або віддати її іншому орендареві. А для цього треба повернути землю з існуючої оренди.

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

«При передачі в оренду земельних ділянок, які є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація, строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 10 років», — додали експерти.

Експерти також додають, що до договору оренди землі включається зобов’язання орендаря здійснювати інвестиції у розвиток та модернізацію відповідних меліоративних систем і об’єктів інженерної інфраструктури та сприяти їх належній експлуатації.


Залишити коментар