Вт. 23 Квітня 2024

Як отримати рівномірні сходи капусти

У теплиці, де використовуються печі чи теплогенератори, завжди будуть ділянки, де одні касети прогріватимуться більше, а інші менше. Знімає цю проблему спеціальне приміщення – термокамера для пророщування.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

Кандидат біологічних наук Віктор Васін, розповідаючи виданню про вирощування капусти, наголошує на тому, що в термокамері всі касети прогріваються рівномірно, тому сходи з’являються одночасно. Крім того, це економить тепло на опалення теплиці. Після отримання перших проростків касети заносять у теплицю для подальшого вирощування розсади.

Ще один спосіб для отримання рівномірних сходів –– підігрівання тепличної підлоги. У цьому випадку касети розставляються по підлозі на підставки, а під ними розтягують трубки опалення.

«Іноді як дренаж та ізоляцію від холодного ґрунту використовують солому. Її розстелюють по підлозі, а зверху розставляють касети. Або під касети щось підставляють, піднімаючи їх на певну висоту», – зазначає Віктор Васін.

Причиною нерівномірних сходів може стати недотримання температурного режиму, перезволоження, шкідники та захворювання.

«Відомий випадок, коли фермер зберігав у теплиці капусту, і вона трохи зіпсувалася. Перед вирощуванням розсади цю теплицю було прибрано й продезінфіковано, та дарма: збудники грибкових і бактеріальних захворювань все одно дісталися касет. Запорукою вдалого старту вирощування розсади є використання якісного субстрату та профілактична обробка водним розчином Превікуру», – підсумував науковець.


Залишити коментар