Пт. 19 Квітня 2024

Аграрії розповіли, чому від «земельної реформи» виграють не фермери, а агрохолдинги з грошима

У розрізі відкриття ринку землі саме агрохолдинги з доступами до колосальних фінансових ресурсів знаходяться у виграшному становищі, на відміну від малих і середніх фермерів, які не мають ні нормальної державної системи кредитування, ні зайвих коштів в умовах посівної.

Таку думку в коментарі висловив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Чому агрохолдинги виграють? Тому що в них є доступ до фінансових ресурсів, а у фермерів малих і середніх сьогодні немає такої можливості. І хоч Світовий банк зробив проект, яким надасть українським банкам кошти, але цих коштів вистачить, щоб забезпечити потреби 1% тих малих і середніх фермерів, які хочуть купить цю землі. Тому постає велика проблема: наші банки не можуть дати кошти на термін 5+ років, в них таких грошей немає», — пояснив Козаченко.

Експерт також зазначив, що важливою проблемою в Україні є те, що і великий агрохолдинг, і сімейна ферма, і середні фермери однакові для держави при виплаті дотацій.

«Всі однакові: і агрохолдинги, і сімейна ферма і середні фермери. І коли мова про дотації, ми дивимося, а агрохолдинг раз — і один 1,5 млрд забрав. А це не допустимо. Нам треба було б розбити об’єкти господарювання: перше — мале, сімейне, друге — це середнє, і третє — це агрохолдинги.

І відносно цих трьох категорій потрібно розподіляти рішення про дотації, так як в Європі, де рішення приймаються на 5 років. Тобто на 5 років прописано, хто має право на які дотації. За допомогою цього ось ці малі сімейні мають в десятки разів більшу підтримку, якої вони найбільше й потребують», — відзначив Козаченко.


Залишити коментар