Пт. 29 Березня 2024

Ринок живця: експерти прогнозують зниження цін

Закупівельні ціни на живих свиней в Україні цього тижня (22-28 березня 2021) прогнозуються на рівні 39-40 грн за кг.

Про це повідомляє аналітичний відділ асоціації «М’ясної галузі».

Експерти зазначають, що на зменшення ціни впливають такі ж фактори, що і позаминулого тижня, а саме:

– зменшення податкового кредиту на 6% з 20% до 14% з 01.03.2021 року, який м’ясопереробникам, які працюють легально, довелося часто компенсовувати за рахунок власної націнки.

Нелегальні бійні ж ніяких змін не відчули і їх пропозиція стала привабливішою від білого ринку.

– різкий ріст імпорту свинини в 3,5 рази в лютому 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

– початок посту перед Великоднем і традиційне зменшення споживання м’яса.

«Аналізуючи ціни у торгових мережах, що протягом двох останніх тижнів впали в середньому на 4-6 грн за кг, можна констатувати – попит на свинину зменшився, а пропозиція свинини в надлишку. Надлишок пропозиції свинини в Україні може призвести до подальшого зниження ціни на свиней і ще більше вдарити по рентабельності вирощування», – повідомляють аналітики.

Зауважується, що асоціація «М’ясної галузі» активізувала роботу з відкриття нових ринків збуту свинини для м’ясопереробних підприємств, погодження умов для експорту української свинини в країни Азії та Африки. Консолідація переробників і виробників не лише зупинить падіння ціни на свиней, а і дозволить забезпечити збільшення цін на свиней в Україні, а відтак і збільшення прибутків вирощування і переробки.

«Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі», – зазначили в асоціації.


Залишити коментар