Пт. 29 Березня 2024

В Україні планують запровадити регулювання цін на соняшникову олію та хліб

В Україні можуть запровадити регулювання роздрібних цін на бутильовану соняшникову олію, хліб і борошно.

Про це повідомляє AgroPolit.

«Відповідна ініціатива міститься у двох проєктах меморандумів авторства Міністерства економіки та продовольства України, які розіслали олійникам („Укроліяпром“), хлібопекарським підприємствам, борошномелам та асоціації “Ретейлерів України”. У двох меморандумах, пропонується зафіксувати роздрібні ціни на олію та хліб/борошно, відштовхуючись від показників з 1 березня і до 1 липня 2021 року», – зазначається в повідомленні.

Зауважується, що 12 березня відбулася зустріч очільника міністра розвитку економіки торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка із представниками олійної галузі. Аналогічну пропозицію про регулювання цін надали і борошномелам. Однак, пропозиція штучно утримувати ціну негативно сприймається виробниками, які бачать в цьому повернення до методів часів прем’єрства Миколи Азарова та Юлії Тимошенко.

Інформується, що уряд наголошує на забезпеченні продовольчої безпеки України. Тож, олійний меморандум – за аналогією із зерновим. Однак, у олійному написано: регулювання ціни і чіткий дедлайн цього (з 1 березня до 1 липня 2021 року). У «зерновому» ж меморандумі з трейдерами йдеться про «червоні лінії» для зернового експорту та дозволені обсяги цього експорту, які трейдерам не можна порушувати.

Міністр наголосив, що якщо компромісу щодо цін не вдасться знайти, то можливе обмеження експорту за згаданими групами товарів. У обох меморандумах є зобов’язання зі сторони уряду: внести пропозиції щодо уточнення переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість та скорочення строків декларування таких товарів, визначених постановою Кабінету міністрів України від 22 квітня 2020 року №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Так, підписанти зі сторони бізнесу зобов’язуються: не допускати на період дії цього меморандуму підвищення ціни реалізації олії соняшникової, борошна пшеничного вищого сорту, батона, хліба житньо-пшеничного вище, ніж рівень ціни, яка склалася у торгівельних мережах станом на 1 березня 2021 року.


Залишити коментар