Пт. 29 Березня 2024

Україна матиме 10 функціональних типів території

Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій розказав про новий поділ території України, а саме поділ України на функціональні типи територій, який дозволить ефективно зосередити ресурси, спрямовані на розвиток регіонів.

Поділ на 10 функціональних типів територій дає економічні переваги жителям різних областей і дозволить більш ефективно розвивати регіони. Вперше області розділять по схожості соціально-економічних характеристик і без прив’язки до встановлених кордонів.

В інтерв’ю міністр зазначив, що ідея полягає в тому, щоб направляти фінансування не на області, як було раніше — а на території. Адже в одній області можуть бути розташовані міста і села, які вимагають абсолютно різного підходу до стратегії розвитку.

Очільник Міністерства розвитку громад і територій Олексій Чернишов пояснив, як були визначені ці типи.

«Вони розроблені системно і дають можливість розподіляти гроші не тільки між областями, а й між функціональними територіями. Наприклад, перша зона з десяти — гірські території українських Карпат. Це відразу кілька областей, які ми повинні розвивати. Далі, макрорегіон Азов-Чорне море. Це узбережжя Чорного і Азовського морів. Там одні й ті ж проблеми. Далі, наприклад, прикордонні регіональні зони. На сході і на заході вони різні — в першому випадку — в несприятливих умовах, у другому — навпаки. Також є монофункціональні міста, є шахтарські регіони, які вимагають абсолютно іншої логіки», — сказав міністр Чернишов.

Визначено такі функціональні типи територій в межах державної регіональної політики на період до 2027 року:

Гірські території Українських Карпат;

Макрорегіон «Азов-Чорне море»;

Прикордонні регіони;

Прикордонні території у несприятливих умовах;

Тимчасово окуповані території України;

Природоохоронні території (Смарагдова мережа);

Міські агломерації;

Центри економічного розвитку;

Монофункціональні старопромислові міста;

Сільські території у несприятливих умовах.

Проєкти по функціональним територіям вже розробляються.


Залишити коментар