Сб. 27 Квітня 2024

Рада схвалила законопроєкт про референдум

Верховна Рада 26 січня підтримала законопроєкт №3612 “Про всеукраїнський референдум” у другому читанні та в цілому.

За нього проголосували 255 народних депутатів, передає “Інтерфакс-Україна”. Пише Правий Берег.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання виборів, внесення змін до Конституції України, загальнодержавного значення, про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Не можуть також бути предметом всеукраїнського референдуму питання, які суперечать положенням Конституції України, загальноприйнятим принципам і нормам міжнародного права.

Не можна виносити на всеукраїнський референдум питання податків, бюджету, амністії, а також проблеми або питання, віднесені Конституцією та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Закон передбачає, що на всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання.

Всеукраїнський референдум не може проводитися одночасно з черговими і позачерговими загальнодержавними виборами, черговими місцевими виборами.

Згідно із законопроектом, суб’єктами призначення всеукраїнського референдуму є президент України та Верховна Рада.


Залишити коментар