Пт. 26 Квітня 2024

Що провокує кризу у галузі свинарства в Україні

Що провокує кризу у свинарстві в Україні та що робити в 2021 році, щоб працювати в прибуток, розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко, повідомляє  agronews.ua.

Найвища собівартість свиней в Європі і вдвічі вища за курку на тих само кормах, більші на 40% витрати кормів у собівартості свиней при менших на 30% цінах на корми ніж в ЄС, подорожчання кормів на кінець 2020 року на 50%, зниження доходів населення через COVID-19, відкриття ринку землі і втрата значення свинокомплексів «соціальних проектів» – основні виклики 2021 року.

2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів – прогноз виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» Миколи Бабенка, ще шість місяців тому викликав великий резонанс і обговорення у агробізнесі і в ЗМІ.

Названо причини, що провокує кризу у свинарстві в Україні:

Перше причина – перевитрати кормів. Якщо порівняти свинарство України, навіть, з ЄС, в 2019 році витрати кормів у собівартості свиней були більші на 40%, це при тому, що завдяки меншим цінам на сировину, корми в Україні були дешевші на 30%. Ми опублікували ці дані.

Друга – подорожчання зернових на 50%. Відповідно в кого свинарство було неефективним – стане ще більш неефективним, а по факту буде просто приносити великі збитки. Об’єктивно, в 2020 році собівартість свиней на багатьох свинокомплексах перейшла межу 40 грн/кг, а в 2021 році неефективні свинокомплекси будуть працювати з собівартістю 45-50 грн/кг.

Третя причина – ціни на свиней будуть зменшуватися і далі. Сусідство з ефективним вирощуванням свиней в країнах ЄС і надлишок там виробництва свинини – не можна ігнорувати.

“Собівартість свиней в Україні різна. На свинокомплексах з сучасною генетикою вона була в 2020 році менше 30 грн/кг, але у більшості, так як і повідомила галузева Асоціація “Свинарі України” 38-41 грн/кг. З 2021 року відбудеться ріст собівартості, відповідно до 35-40 грн/кг у ефективних і 45-50 грн/кг у неефективних свинокомплексів. Собівартість свиней в ЄС, без ПДВ, 2020 рік – 0,8 євро/кг, 2021 рік – 1 євро/кг”, – коментує виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” 

14.10.2020 між Topigs Norsvin та Центром підвищення ефективності в тваринництві (СІАВ) підписаний контракт про запуск, поширення і контроль генетики Topigs Norsvin в Україні.

Крім технологічного і експертного супроводу, поставок живих тварин, генетичного матеріалу, Центр підвищення ефективності в тваринництві організує в Україні свинокомплекси з чистопорідними тваринами для отримання ремонтних свинок Topigs Norsvin під потреби товарних ферм, а також здійснюватиме управління станцією штучного осіменіння.


Залишити коментар