Пт. 19 Квітня 2024

Оприлюднено алгоритм купівлі-продажу землі

Процес купівлі землі для покупця починається із визначення планової вартості землі, яку він готовий заплатити, та пошуку землевласників, готових продати свої ділянки. Як знайти, оцінити і купити землю, як прискорити цей процес і які потрібні документи, розповів засновник сервісу Feodal.Оnline Андрій Дем’янович і інтерв’ю для Kurkul.com.

За словами спікера, процес пошуку продавців ділянок може відбуватись різними методами. Найпростіший із них — «сільські чутки». Зазвичай об’єкти купівлі знаходяться за межами населених пунктів, а їх власники живуть у селах, тож цей метод полягає в розповсюдженні інформації серед місцевих жителів про те, що певна агрофірма або фізична особа має намір купити ділянку.

«Звичайно, знайдеться певна частина людей, які захочуть вирішити всі свої життєві проблеми за рахунок однієї земельної ділянки й будуть озвучувати якусь астрономічну цінову пропозицію. Саме тому рекомендую відходити від таких застарілих методів і користуватись онлайн-пошуком на відповідних майданчиках, де вартість ділянок відповідає ринковим цінам. Це зекономить вам час та сили», — зазначив Андрій Дем’янович.

Запропоновані до продажу земельні ділянки потребують якісної оцінки не лише з точки зору визначення ринкової вартості, а й для перевірки придатності землі та пакету документів для ведення вашого бізнесу. Крім того, доцільно буде паралельно перевірити оголошену продавцем інформацію щодо ділянки в Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Так ви можете зрозуміти: наявна чи відсутня оголошена інформація і зробити відповідний висновок. Важливо, щоб земельна ділянка або не перебувала в оренді, або щоб ви чітко розуміли умови орендної плати», — додав експерт.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки офіційно посвідчується у нотаріуса. Для підписання угоди необхідний такий пакет документів:

  1. Довідка, яка посвідчує цільове призначення земельної ділянки — для ведення особистого селянського господарства (далі — ОСГ). У деяких районах України паї мають таке призначення, тобто теоретично їх можна купувати та продавати, але нотаріуси для уникнення спірних випадків додають до переліку документів таку довідку.
  2. Оригінал витягу з Державного земельного кадастру, вартість якого складає приблизно 100 грн.
  3. Експертна оцінка земельної ділянки, яка замовляється у відповідній організації. Орієнтовна вартість — 1 тис. грн.
  4. Правовстановлюючий документ на земельну ділянку. Це може бути рішення сільської ради, наказ Держгеокадастру або рішення ОТГ.
  5. Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У випадку відсутності об’єкта у реєстрі в процесі підписання угоди земельну ділянку буде зареєстровано, але доведеться сплатити адміністративний збір.
  6. Документи сторін. Для фізичної особи це паспорт та ІПН, для юридичної — установчі документи.
    Після реєстрації права власності та сплати адмінзбору протягом 3-5 днів фермер стає власником земельної ділянки.

Залишити коментар