Пт. 29 Березня 2024

ЄС вперше визнав личинок жуків безпечними для вживання у їжу

Європейське агентство з безпечності харчових продуктів визнало безпечним споживання їжі з висушеними личинками борошнистого хрущака (Tenebrio molitor). Це означає, що таких личинок або продукти з ними скоро зможуть продавати в супермаркетах і подавати в ресторанах. Це перший у межах ЄС висновок щодо безпечності продуктів, до складу яких входять комахи, зазначається в повідомленні агентства.

Загалом личинка хрущака борошняного «безпечна для вживання в їжу», ідеться у висновку агентства. Водночас там застерігають щодо можливих алергічних реакцій на білки тваринного походження або інші речовини, що можуть міститися в личинках, як-от глютен.

Автори експертного висновку зазначили, що висушений борошняний хрущак, спожитий як окрема страва чи в складі інших харчових продуктів, є джерелом білка, клітковини й жирів. Крім того, споживання комах у принципі агентство вважає більш екологічним, бо на це йде менше ресурсів.

З 2018 року в ЄС діє Регламент про нову їжу (Novel Food Regulation), який дозволяє Європейському агентству з безпечності продуктів харчування розглядати заявки на реєстрацію незвичних видів їжі. Відтоді, як стверджує регулятор, до нього звернулися з дозволами продавати в Євросоюзі їстівних комах (зокрема цвіркунів і сарану) та їжу з трав і водоростей.

Рішення агентства щодо личинок хрущаків борошняних означає, що питання про дозвіл на їх продаж мають розглянути в інших органах ЄС. Французька компанія Agronutris, яка й подавала заявку, розраховує, що зможе почати виробництво продуктів уже протягом найближчих кількох місяців.


Залишити коментар