Чт. 28 Березня 2024

Посіви зернових поблизу Чорнобиля досі забруднені радіацією

Зернові культури, вирощені поблизу Чорнобиля, все ще забруднені через ядерну аварію 1986 року, показують нові дослідження лабораторій Грінпіс з Університету Ексетера та Українського інституту аграрної радіології.

Про це повідомляє Sciencedaily.

Вчені проаналізували зерно пшениці, жита, овса та ячменю, і виявили, що концентрація радіоактивних ізотопів – стронцію-90 та/або цезію-137 – в офіційних безпечних межах майже в половині зразків.

Дослідники також дослідили зразки деревини та виявили, що три чверті містять стронцій-90 у концентраціях, що перевищують українські норми для дров.

«Ми зосередили увагу на стронції-90, оскільки, як відомо, нині він присутній у ґрунті переважно у біодоступній формі, тобто він може бути засвоєний рослинами», – сказала провідна авторка дослідження, доктор Ірина Лабунська з дослідницької лабораторії Грінпіс Університету Ексетера.

За її словами, український моніторинг товарів, що містять стронцій-90, закінчився у 2013 році, але нове дослідження чітко показує, що це потрібно продовжувати.

У ході дослідження проаналізовано 116 зразків зерна, зібраних протягом 2011-19 років з полів у 13 населених пунктах в Іванківському районі Київської області, приблизно в 50 км на південь від електростанції та за межами її «зони відчуження».

Дослідження виявило:

– 45% зразків зерна з північно-східної частини Іванківського району містили стронцій-90 при вище допустимих рівнів для споживання людиною. Така ситуація, ймовірно, зберігатиметься ще принаймні ще 10 років.

– Беручи до уваги як стронцій-90, так і цезій-137, концентрації спільної активності цих ізотопів були вище допустимих рівнів у 48% зразків зерна.

– Тим не менше, змодельовані дані показують, що більша частина Іванківського району може давати зерно, що містить стронцій-90 нижче відповідних українських допустимих рівнів.

Автори рекомендують:

– Відновити програми моніторингу довкілля та харчових продуктів та забезпечення їх належного фінансування в майбутньому.

– Проводити державні програми вапнування та використання органічних добрив, що може зменшити концентрацію стронцію-90 приблизно вдвічі.


Залишити коментар