Пт. 29 Березня 2024

В Україні оприлюднено вартість землі на публічних аукціонах

Вартість землі, придатної для сільськогосподарського виробництва, в Україні суттєво різниться по регіонам.

Як саме та від чого залежить ціна на землю повідомляє agronews.ua.

Наразі землю, придатну для сільськогосподарського виробництва в Україні можна купити чи взяти в оренду через аукціон. Аукціони в Україні проводять на різних платформах, одна з наймасовіших – setam.

Найбільш висока ціна на земельні ділянки на Київщині. Так, наразі на Сетам виставлено на продаж землю наступного призначення та ціни.

Бориспільскій район:

– під тваринницьким комплексом площею 11 га – за стартовою ціною від 12 млн грн.

– без будівель, площею 7 га – від 8 млн грн.

У Вишгородському районі вартість 1 га землі може доходити до 4 млн грн. У той же час у віддаленних районах Київщини вартість землі на порядок, а то й порядки, нижча.

На півдні України земля вартує набагато дешевше, ніж у столичному регіоні. На Миколаївщині земельну ділянку до 10 соток можна придбати за кілька десятків тисяч грн. Найдорожча пропозиція – ділянка площею 12 га за 400 тис грн. Взагалі на півдні вартість землі суттєво залежить від можливості організувати зрошення, тож діапазон цін тут – один з найширших в Україні.

Але наразі на аукціонах виставлено переважно ділянки під садівництво або ведення присадибного господарювання. Власники великих ділянок не поспішають виставляти їх на торги, притримуючи землю в надії на зростання ціни після повноцінного введення у дію земельного ринку. Тож пропозицій ділянок, придатних для агровиробництва, практично немає.

У західних регіонах України земля вартує більше. Найдорожче – на Львівщині. Там торги за присадибну ділянку стартують з 10 тис. грн/сотка. Також у західних регіонах на торгах практично немає земельних ділянок площею більше 1 га.

Досить висока ціна на землю у Полтавській області. Особливо в ціні ділянки великої площі. Вартість землі, придатної для агровиробництва тут може доходити до 400 тис грн за 1 га, ділянки для садівництва вартують на рівні 10 тис. грн/сотка. Але на Полтавщині ціна землі суттєво залежить від району та наявності інфраструктури. Тож у маленьких віддаленних селах ділянку чорнозему під садівництво можна придбати за дуже низькою ціною.

А от у сусідній Харківській області на вартість землі впливають такі негативні фактори, як посушливість регіону та близькість до зони ООС. Наразі земельні ділянки під садівництво тут виставляють на торги за ціною від 3 тис. грн до 20 тис. грн за 1 сотку. Великих ділянок, придатних для ведення агровиробництва, на Слобожанщині наразі на торгах практично немає.

На півночі України землі, придатної для повноцінного аграрного виробництва не так багато, що впливає на її вартість. Особливо цінуються ділянки, розташовані у районах з добре розвиненою інфраструктурою та близько від обласного центру. Так, земля придатна для сільськогосподарського виробництва у приміській зоні Луцька може коштувати від 4 млн/га. У той же час, у віддалених районах Волині ділянку під садівництво або ведення присадибного господарства можна придбати за кілька десятків тисяч гривень.

У Вінницькій області землю, придатну для аграрного використання пропонують за ціною від 150 тис. грн/га. Для садівництва – від 10 тис/сотка.


Залишити коментар