Сб. 20 Квітня 2024

Чому славетний кінний завод перетворився на фігуранта скандальних справ

Новоолександрівський кінний завод № 64, який майже 200 років славився власною породою коней, сьогодні набув сумної відомості фігуранта кримінальних розслідувань. Про це йшлося під час зустрічі в колективі підприємства-філії, яке входить до складу ДП “Конярство України”.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією ГУ.

Для вивчення непростої ситуації, що склалася навколо кінного заводу, прибув голова Луганської облдержадміністрації — керівник ВЦА Сергій Гайдай. Він заслухав аргументи двох директорів підприємства — відстороненого Юрія Топчія та призначеної виконувачки обов’язків Ганни Павловської.

Звертаючись до керівництва Біловодського району та працівників Новоолександрівського заводу, Сергій Гайдай зазначив: треба розібратися у тому, що відбувається з незаконним обробітком земель, якими користуються кінні заводи, у маніпуляціях із врожаєм та причинами заборгованості з заробітної плати.

За офіційною інформацією прокуратури області, ще в травні 2020 року за заявами працівників філій державного підприємства розпочато кримінальні провадження стосовно колишніх посадових осіб ДП “Конярство України” за фактом привласнення та розтрати державних коштів шляхом підписання фіктивних угод з приватним підприємством на виконання сільськогосподарських робіт та послуг (ч. 5 ст. 191 КК України).

Правоохоронці також розслідують факт незаконного заволодіння майном державного підприємства та крадіжки зерна в особливо великому розмірі.

Колишній директор Новоолександрівського кінного заводу № 64 Юрій Топчій вважає своє звільнення покаранням за боротьбу із корупційними схемами “ДП “Конярство України”, але він так і не зміг підтвердити свої слова копіями звернень до правоохоронних органів.

Голова облдержадміністрації згодився вислухати аргументи Топчія й навіть призначив йому зустріч, але за умови, що колишній керівник кінного заводу представить документальні підтвердження своїх заяв.

“Новоолександрівський кінний завод № 64” заснований у 1825 році з метою постачання армії стройових верхових коней. Завод є філією ДП “Конярство України”. За господарством закріплено 12,2 тис. га землі, у тому числі 9,8 тис. га орної.

Починаючи з 1923 року кінний завод концентрував генофонд ваговозних порід коней. У 1998 році тут створили нову новоолександрівську ваговозну породу. Нині племінне стадо налічує 138 голів коней.


Залишити коментар