Пт. 26 Квітня 2024

Весняні роботи в саду і городі. 5 корисних порад від фахівців

Відпочили дачники за зимовий період в теплих квартирах, прийшов час за весняні роботи в саду і городі взятися. Весна — гаряча пора для всіх любителів вирощувати на своїй дачній ділянці овочі, фрукти, ягоди, плодові дерева і, звичайно ж, прекрасні запашні квіти.

Одного бажання займатися садівництвом і городництвом мало, необхідно знати, як підготувати грунт до посадки, коли і як висаджувати рослини, як за ними потім доглядати і т.п. Кожна пора року диктує свої правила щодо садово-городніх робіт. У цій статті викладені основні правила весняних клопотів на дачі, ви зможете ознайомитися з помісячним планом і дізнатися кілька корисних порад від фахівців.

Готуємося до посадки

Деякі власники приватних угідь несерйозно ставляться до прибирання території після зимових холодів. Недостатньо абияк промести грунт мітелкою і «розчесати» граблями, від якості цієї, здавалося б, простої справи також залежить майбутній урожай.

Початкова підготовка грунту навесні до майбутньої посадки культурних рослин полягає в прибиранні. Необхідно прибрати всі зимові укриття з опорами і осінні залишки опалого листя. Робиться це не тільки для красивої дачної картинки. Справа в тому, що подібний мотлох відкриває пряму дорогу шкідливим комахам, створюючи всі умови для їх розмноження.

Після того, як прибрали листя зі сміттям, очам відкриються першовідкривачі з роду бур’янів. Це ще незміцнілі маленькі паростки, вони легко висмикуються з вологого після снігу грунту. Разом з такою своєрідною ручної прополкою дачник повинен звертати увагу на личинки комах-шкідників. Їх обов’язково потрібно знищувати. Природно, що весь непотріб після прибирання ґрунту необхідно вивезти за межі окультуреної території.

Земляні роботи навесні на дачній ділянці

Не дарма про всіх городників кажуть, що вони копаються в землі або «по вуха в землі». Хто з добротою, а хто і з зловтіхою жартує таким чином над трудівниками земельних ділянок. Як би там не було, але в цих жартах істини на 100%. Земляні роботи потрібні і дуже важливі, особливо у весняний період. Щоб виконувати їх правильно, потрібно володіти не тільки силою, але і знаннями.

Почнемо з теми добрив. Від того, наскільки грамотно ви «підгодуєте» землю, буде залежати, який урожай зберете навесні або наскільки красиво виглядатимуть декоративні рослини на ділянці. Перед посадкою в грунт необхідно внести органічні добрива, вони дають поштовх зростанню і правильному розвитку насадженням. При удобренні землі потрібно дотримуватися деяких правил:

• Ділянка з багаторічними рослинами потребує добрив з великим вмістом калію (ідеальний варіант — курячий послід).

• Грядки під коренеплоди підгодовуються перепрілим гноєм або компостом.

• Торф використовується в якості підгодівлі тільки за умови, що грунт досить зволожений.

До земельних робіт також відноситься розпушування грунту. Досвідчені дачники не рекомендують часто перекопувати садову ділянку, так як корисні для рослин компоненти можуть «сховатися» вглиб. Найкраще навесні просто розпушити грунт на глибину 6-7 см. Дана процедура допоможе кореневій системі насаджень добре розвиватися. Для земляних робіт буде потрібно надійний інструмент.

Огляд саду і ягідника

Навесні пробуджуються дерева і чагарники у вашому саду. Так що необхідно провести ревізію в цьому господарстві і привести в порядок всіх садових зелених жителів. Дане завдання буде легше виконати, якщо все робити по порядку:

1. При сталій теплій погоді проводиться висадка багаторічних чагарників, вічнозелених і плодових дерев.

2. Проведення весняної обрізки, потребуючих її видів чагарників і дерев. Дана процедура обов’язкова для рослин, які цвітуть навесні або влітку.

3. Такі кущі, як смородина, аґрус, малина навесні також проходять обрізання, але дана процедура повинна бути проведена садівником до того, як почнеться активна фаза зростання листочків.

План весняних робіт помісячно

Щоб вчасно і за всіма правилами впоратися з весняними роботами в саду і на городі рекомендується заздалегідь скласти детальний план того, що необхідно зробити, в якому місяці потрібно зайнятися тією чи іншою роботою. Кожен дачник становить план, відштовхуючись від того, які рослини у нього вже є і які він хоче посадити, коли прийде час. Зразкові рекомендації по садово-городніх роботах на кожен з трьох весняних місяців зараз перед вами.

1. Березень

Перший місяць весни не може ще порадувати дачників досить теплою погодою. Тому в березні робота на дачі полягає в основному в прибиранні та підготовці до посадки рослин. Більш докладний план див. нижче:

• Прибирання ділянки від сміття та опалого листя.

• Ремонт дачних будівель і садового інвентаря.

• Підготовка спеціального одягу для дачних турбот.

• Складання плану посадки, поділ ділянки на функціональні зони, до початку висадки рослин дачник повинен точно знати, що і де у нього буде виростати.

• При необхідності проводиться глибоке перекопування і розбивання великих брил землі.

• Закупівля і підготовка до висіву посадкового матеріалу.

• Удобрення грунту.

• Посадка розсади в ящики або в теплиці. За оголошенням можна купити зручний і надійний парник.

2. Квітень

У другому місяці весни багато уваги до себе вимагає сад і ягідник. При цьому, звичайно ж, не варто забувати про закінчення прибирання території і про розсаду:

• Прибирання утеплювачів з кущів троянд і з винограду.

• Підготовка парника, обігрів грунту під плівкою.

• Обрізка і обробка проти шкідливих комах дерев і кущів.

• Проріджування полуничних грядок і малиннику.

• Оновлення саду. Квітень — ідеальний час для посадки нових кущів і дерев.

3. Травень

У травні дачникам, так би мовити, і присісти ніколи. Роботи на ділянці повно! Останній місяць весни радує вже, можна сказати, жаркими днями, у результаті активізуються комахи, не тільки корисні, але й шкідливі. Також проводяться заключні роботи по висадці рослин в грунт. Розглянемо докладніше, що необхідно робити дачникові в травні:

• Огляд порічкових кущів на наявність кліщів. Виявивши заражені бруньки, приберіть їх і спаліть за кордоном ділянки.

• Смородинові кущі, у яких колір має брудно-рожевий відтінок, необхідно викопати і спалити поза дачної території.

• У травні розсада часто уражається павутинним кліщем і попелицею, за цим потрібно уважно стежити і при необхідності обробляти саджанці спеціальними препаратами.

• При слабкому зростанні в травні рекомендується розсаду підгодувати.

• У другій половині місяця проводиться «переселення» розсади у відкритий грунт.

• Висів в грядки однорічних культур.

• Обприскування дерев від шкідників, яке проводиться двічі з інтервалом в 2 тижні.

• У травні самий час прищеплювати дерева, для тих, хто вважає за краще оновлювати сад саджанцями, є прекрасна пропозиція про продаж саджанців яблунь елітних сортів.

5 корисних порад від фахівців

Щоб підсумувати все вищевикладене, хотілося б запропонувати вам ознайомитися з деякими рекомендаціями. Досвідчені фахівці в садово-огородній справі завжди раді допомогти новачкам і тому діляться своїми порадами. Прислухавшись до них, можна досягти відмінних результатів в дачному господарстві:

1. Підживлення. Живильні добрива вносити в грунт, коли сніг ще тане. У їх складі має бути присутнім азот, калій і фосфор. Ці складові життєво-необхідні для рослин.

2. Мульчування. Шар мульчі повинен бути товстим. Використовувати для цього можна солому, траву або листя.

3. Прибирання. Дачну ділянку необхідно ретельно очистити від торішнього листя, стежки добре б ще змити водою зі шланга.

4. Огляд багаторічників. Ревізія рослин в саду дає можливість вибракувати замерзлі і посадити на їх місці нові.

5. Боротьба з бур’янами. До висадки перших рослин необхідно провести ручну прополку. Іншими словами, потрібно руками повисмикувати з корінцями перші, ще незміцнілі бур’яни, не давши їм шансу на відродження.

Поїздка на дачу — можливість посмажити шашлики і подихати свіжим повітрям
Для більшості міських жителів кожна поїздка на дачу — справжнє свято! Адже крім робіт в саду і на городі з’являється можливість посмажити шашлички, подихати свіжим повітрям і відпочити від метушні міста. Так що виходить два в одному — відпочинок і користь. Прислухаючись до порад, викладених у цій статті, можна якісно підготувати дачну ділянку до теплого сезону, отримавши в результаті відмінний урожай овочів і фруктів.

Залишити коментар