Сб. 27 Квітня 2024

Василь Стефурак вивів дві породи овець

Нові українські породи овець вивів прикарпатець, голова громадської організації “Асоціація вівчарів” Василь Стефурак. Робить це для того, щоб зберегти культуру вівчарства в Україні та створити можливості для людей розвивати цей бізнес на своїй землі, розповів Суспільному чоловік. Про це повідомляє suspilne.media, пише agronews.ua.

Свої угіддя у селі Молодятин Василь Стефурак називає “лабораторією українського вівчарства”. Саме тут впродовж останніх 10 років він виводив дві нові породи овець — молочно-м’ясну та м’ясо-молочну.

Ласунка – одна з представниць нової української м’ясо-молочної породи, яку вивів Василь Стефурак. Зараз овечці — 11 місяців. Її вага — понад 70 кг, та коли вона стане вівцематкою, важитиме понад сотню. В цієї породи — тонкорунна шерсть. Тварини дають від однієї до двох літрів молока високої жирності. Та головна їхня перевага полягає у якості та кількості м’яса.

Ровесниця Ласунки – овечка Корішка належить до іншої породи – молочно-м’ясної. Вона дає більше молока, має грубшу шерсть та тонкий хвостик.

“Такі вівці дають від двох до трьох літрів молока. Шерсть кросбредна, тонкорунна. Ці дві породи родять двічі в рік”, — каже вівчар.

Виведені вівці пристосовані до місцевого клімату, витримують низькі температури та стійкі до хвороб. А найголовніше, каже Василь Стефурак, в них немає овечого запаху.


Залишити коментар