Чому не можна пити воду після гострої їжі

гостра їжа

Ілюстративне фото з мережі.

Гостра їжа часто викликає відчуття печіння у роті, наче справжній опік. Людина інстинктивно тягнеться до склянки води, щоб загасити вогонь, але саме вода, як з’ясували науковці, лише погіршує ситуацію, пише UkrMedia.

Причиною «вогню» у роті є капсаїцин – речовина без кольору і запаху, що міститься у гострих продуктах, зокрема перці чилі чи каррі. Вона впливає на больові рецептори TRPV1, які зазвичай реагують на окріп або кислоту.

Фахівці з American Chemical Society пояснюють: під дією капсаїцину рецептори передають мозку сигнал, ніби людина споживає щось небезпечне. У відповідь організм активує захисні реакції – починають сльозитися очі, закладає ніс, з’являється піт і відчуття пекучості. Так тіло намагається позбутися речовини, яку сприймає як шкідливу.

Капсаїцин не розчиняється у воді, тому коли людина після гострої страви робить ковток води, речовина лише розповсюджується по слизовій, посилюючи відчуття печіння.

«Вода лише поширить капсаїцин в роті і посилить відчуття печіння», – зазначають експерти.

Найкращим способом зняти відчуття опіку є молоко. Молочні продукти містять казеїн – білок, який притягує молекули капсаїцину і допомагає їх нейтралізувати. Тому молоко або морозиво швидко полегшують дискомфорт.

Експерти радять: якщо рот «горить» після гострої їжі, краще зробити кілька ковтків молока або з’їсти порцію морозива – це справді допоможе охолодити рецептори й зменшити біль.


Залишити коментар