Який сік пити без шкоди для здоров’я
Ілюстративне фото з мережі.
Експерт з дієтології Роб Гобсон розповів, які фруктові соки найкорисніші для організму, а яких краще уникати. За його словами, вживання соку – це простий спосіб отримати більше вітамінів і мінералів, але часом він може принести більше шкоди, ніж користі, пише Уніан.
Організація громадської охорони здоров’я Англії рекомендує обмежити споживання фруктового соку до 150 мл на день, оскільки його надлишок може призвести до карієсу, ожиріння і діабету 2 типу.
Найкорисніші соки
Гранатовий сік є фаворитом дієтолога Гобсона. Він багатий на поліфеноли, які допомагають підтримувати здоров’я серця, знижуючи окислювальний стрес і покращуючи функцію ендотелію – слизової оболонки кровоносних судин. Також містить еллагітаніни, які взаємодіють із крохмалистими продуктами, знижуючи рівень цукру в крові після їди.
Апельсиновий сік багатий на вітамін С (більше половини рекомендованої добової норми), фолієву кислоту і калій. Регулярне вживання соку в невеликих кількостях може поліпшити якість харчування, підвищити рівень вітаміну С й одночасно знизити запалення.
Грейпфрутовий сік містить майже половину добової норми вітаміну С, багатий на калій і рослинні сполуки, такі як нарінген, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Проте тим, хто приймає статини, деякі препарати від тиску й антидепресанти, слід бути обережнішими. Хімічні речовини в грейпфруті блокують фермент CYP3A4 у кишечнику, що може призвести до підвищення рівня деяких ліків у крові з небезпечними побічними ефектами.
Журавлинний сік може допомогти знизити ризик рецидивів інфекцій сечовивідних шляхів. Це пов’язано з тим, що журавлина містить проантоціаніди (ПАЦ), які запобігають прилипанню деяких бактерій, як-от кишкова паличка (E.coli), до стінок сечовивідних шляхів.
Ананасовий сік – хороший джерело вітаміну С, марганцю, який допомагає підтримувати здоров’я кісток, та бромелайну. Бромелайн сприяє травленню і зменшує запалення, що робить ананасовий сік привабливим для тих, хто страждає на запальні захворювання. Проте він містить досить багато натуральних цукрів, тому контроль порцій тут важливіший.
Соки з меншою користю
Яблучний і виноградний сік містять більше натуральних цукрів, але менше вітамінів і антиоксидантів порівняно з апельсиновим або гранатовим. Хоча дослідження показали, що цілі яблука, багаті флавоноїдами, сприяють здоровому старінню, це не стосується яблучного соку. Вживання двох цілих яблук на день знижувало рівень “поганого” холестерину майже на чотири відсотки, проте такого ж ефекту не спостерігалося від соку.
“Коли ви п’єте сік, ваш організм засвоює натуральні цукри і поживні речовини швидше, ніж із цілих фруктів, оскільки з нього видалені волокна. Ви, як і раніше, отримуєте вітаміни і мінерали, часто у високобіодоступних формах, але втрачаєте корисні властивості клітковини для здоров’я кишківника, відчуття ситості і регуляції рівня цукру в крові”, – пояснює Гобсон.
Фруктовий сік може сприяти набору ваги, оскільки складніше контролювати порції. Багато людей наливають собі більше рекомендованих 150 мл на день, споживаючи значно більше калорій.

Залишити коментар