Як правильно зберігати гарбузове насіння
Гарбуз — це звичний гість на наших городах, і турботи з ним небагато, а застосування в кулінарії знаходить широке. Як правильно сушити та зберігати гарбузове насіння у домашніх умовах, розповіли експерти.
Як зібрати насіння
Для збору гарбузового насіння досить розрізати гарбуз навпіл, вийняти центральну частину й очистити насіння від м’якоті. Важливо використовувати тільки стиглі й неушкоджені плоди — від підгнилих гарбузів насіння буде несмачним і недовго збережеться.
Після очищення гарбуз варто потримати при кімнатній температурі від 2 тижнів до місяця. Це допоможе покращити якість насіння, проте затягувати процес не можна — насіння може почати проростати всередині плода. Після цього насіння необхідно ретельно промити та висушити, інформує Ukr.Media.
Способи сушіння гарбузового насіння
Сушити насіння можна кількома способами, і вибір залежить від кількості матеріалу та обладнання:
- Сушка на повітрі — розкладається насіння тонким шаром у приміщенні, що добре провітрюється, на 2-3 тижні.
- Сушіння в духовці — при температурі +60… +80 градусів протягом 1-2 годин, періодично помішуючи.
- Використання електросушарки займає близько години при температурі +80 градусів, з регулярною зміною місць піддонів.
- Обсмажування на сковороді — швидкий спосіб, що займає 15-20 хвилин на +100 градусах, вимагає постійного помішування.
Як зберігати гарбузове насіння
Висушене гарбузове насіння потрібно зберігати в сухому, прохолодному місці, далеко від сонячних променів і вологості. Найкраще використовувати скляні банки із щільними кришками або картонні коробки. У таких умовах насіння може зберігати свої корисні властивості до року, а очищене — до пів року.
Тепер ви знаєте, як правильно зібрати, висушити й зберігати гарбузове насіння, щоб воно зберігало свої корисні властивості і радувало вас смаком довгими зимовими вечорами.
Залишити коментар