Світовий дефіцит олії набирає обертів
Світовий ринок увійшов у період глобального дефіциту виробництва олії через активний попит у поєднанні зі скороченням виробництва та запасів, пише AgroPortal.
Таку думку висловив головний редактор та СЕО OIL WORLD Томас Мільке під час виступу на ХХІІ Міжнародній конференції «Fat-and-Oil Industry-2024».
Він зазначив, що збільшення обсягів пропозиції у світі 17 основних видів олії та жирів у 2024/25 МР може становити всього 1,6 млн т порівняно з 8,8 млн т за рік у 2023/24 МР.
«Споживачам та виробникам олії доведеться підготуватись до підвищення цін у 2024/25 МР. Основна причина — стабільне підвищення попиту на олію в усьому світі. Наприклад, у 2003/04 МР приріст у попиті на олію становив 4,1 млн т за рік, у 2013/14 МР — 7,1 млн т за рік, у 2023/24 МР — 5,9 млн т», — уточнив він.
Томас Мільке додав, що на даний момент 20% від загального світового споживання 17 видів олії та жирів припадає на енергетичний сектор. Очікуване недостатнє збільшення світових постачань UCO (відпрацьованої кулінарної олії) та іншої сировини найближчими роками збереже високу залежність від пальмової, соєвої, ріпакової та соняшникової олії як сировини для виробництва біопалива.
За оцінками Oil World, світові запаси 17 видів олії та жирів у 2024/25 МР становитимуть 265,6 млн т, з яких частка пальмової олії становитиме 31,5%, соєвої — 24,9%, ріпакової — 11,6%, соняшникової — 8,5%.
Німецькі дослідники радять перейти з вершкового масла на рослинні олії
Німецькі дослідники радять перейти з вершкового масла на рослинні олії
Залишити коментар