Як визначити підроблений мед
Про це повідомляє пише журнал Foods.
Виявити підроблений мед непросто, тому що його властивості різняться залежно від джерела нектару, місця та сезону збору. Існуючі методи перевірки якості займають багато часу і є дороговартісними, при тому що випадки шахрайства щодо меду стаються дедалі частіше.
Фахівці з Університету Кренфілда у Великій Британії розробили зручні методи тестування бджолиного продукту.
Перший спосіб – раманівська спектроскопія з просторовим зміщенням, який більш активно використовують у фармацевтичних дослідженнях. Цю технологію поєднали з методами машинного навчання. У результаті, не відкриваючи банки, отримали “відбитки” різних інгредієнтів у меді та з високою точністю визначили, у яких зразках містяться сиропи.
Другим способом, винайденим у співпраці з Королівським університетом у Белфасті, стало баркодування ДНК або ДНК-штрихкодування. Цей метод дозволяє за короткими генетичними маркерами ДНК визначати належність організму до тієї чи іншої групи. Дозволяє виявити сироп, навіть коли його вміст у зразку не перевищує 1%.
Залишити коментар