Чт. 19 Вересня 2024

В Україні очікується підвищення цін на соняшник нового урожаю, – АПК-Інформ

Згідно оперативних даних ІА «АПК-Інформ», ціни попиту на соняшник нового урожаю поступово ростуть на тлі новин про стан посівних площ та подальше погіршення прогнозу виробництва олійної в Україні в 2024 р.

Попередньо сформований рівень цін на соняшник урожаю-2024 складає близько 18500-20000 грн/т СРТ. В той же час переробні підприємства неактивно називають можливі закупівельні ціни, враховуючи нестабільність ситуації. Проте вони припускають, що найближчим часом ціни можуть зрости до 20000-22000 грн/т СРТ, або навіть до 23000 грн/т СРТ.

«Серед причин можливого зростання варто виділити очікування нижчого урожаю у порівнянні з минулим роком, стримані продажі олійної, а також високу конкуренцію на внутрішньому ринку за обсяги якісної сировини. При цьому такі чинники підтримки цін можуть не втратити своєї актуальності і в період масового збору соняшнику, оскільки аграрії, з урахуванням на поточну ситуацію,  планують чекати більш привабливих цін», – зазначають аналітики АПК-Інформ.

Так, в збиральну кампанію по соняшнику поступово включається все більша кількість областей. Поки що це переважно обмолот ранніх сортів, що в більшості постраждали від спеки,  однак, пропозиція олійної нового урожаю майже відсутня – як фізичних обсягів, так і по форвардним угодам.

Зазначимо, що в серпні прогноз ІА «АПК-Інформ» щодо виробництва соняшнику в 2024 р. було знижено до 14,2 млн тонн, що на 3% нижче липневої оцінки та на 4% – показника 2023 р.

Більш детально про перспективи українського ринку соняшнику можна дізнатись під час ХХII Міжнародної конференції «Fat&Oil Industry-2024», яка відбудеться 30 жовтня в Києві.

Зареєструватись для участі в конференції можна на сайті АПК-Інформ.


Залишити коментар