Пт. 17 Травня 2024

На зменшення врожайності пшениці впливає кукурудза

Коріння кукурудзи виділяють певні хімічні речовини, які впливають на якість ґрунту. На деяких полях цей ефект підвищує врожайність пшениці, посіяної після кукурудзи на тому ж ґрунті, більш ніж на 4%.

Це довели дослідники з Бернського університету. Незважаючи на те, що результати кількох польових експериментів показують, що ці ефекти дуже різноманітні, у довгостроковій перспективі вони все ж можуть допомогти зробити вирощування зернових більш стійким без необхідності внесення додаткових добрив чи пестицидів, пише Seedworld.

На основі попередніх досліджень, проведених науковцями з Інституту рослинництва (IPS) Бернського університету, відомо, що так звані бензоксазиноїди – природні хімічні речовини, які рослини кукурудзи виділяють через своє коріння – змінюють склад мікроорганізмів у ґрунті, таким чином, впливають на ріст наступних рослин.

 


Залишити коментар