У Китаї навчилися виробляти цукор із CO₂
Цукор. Ілюстративне фото з мережі.
Китайські науковці розробили нову технологію синтезу цукру без використання рослин чи ґрунту. Замість традиційного землеробства вони пропонують отримувати харчові продукти прямо з вуглекислого газу – зокрема, звичайну цукрозу.
Про розробку повідомило видання Chas News з посиланням на Interesting Engineering та Тяньцзіньський інститут промислової біотехнології.
В основі технології – ферментна система, яка дозволяє перетворювати метанол на цукор. Метанол у цьому випадку добувають зі звичайного CO₂ – як із атмосфери, так і з промислових викидів.
«Це шлях до виробництва їжі без полів і рослин. Суть полягає у створенні вуглеводів з хімічних речовин. Фактично, ми переводимо вуглецеві викиди у харчові продукти», – йдеться у заяві дослідницької групи.
Завдяки цій системі можливо створювати не тільки цукрозу, але й фруктозу, крохмаль і навіть складніші вуглеводи, які використовують у фармацевтиці.
Технологія може мати серйозні наслідки для майбутнього продовольства. Її потенціал – подолання одразу двох глобальних проблем:
- зменшення викидів вуглекислого газу;
- вирішення продовольчої кризи в умовах зміни клімату та нестачі ресурсів.
Дослідження все ще перебуває на ранньому етапі. Але вже зараз китайські вчені демонструють ефективність: коефіцієнт перетворення метанолу в цукор становить 86% – це рекорд серед подібних технологій.
Читайте також: Учені з Австралії навчилися отримувати аміак з повітря за допомогою штучної блискавки.

Залишити коментар