Пн. 30 Вересня 2024

Іспанські фермери виступили з протестами проти імпорту українського зерна

проти імпорту українського зерна

Фото з мережі.

Зростаючий імпорт українського зерна до Європейського Союзу викликав хвилю невдоволення серед іспанських фермерів. 25 вересня 2024 року в порту Сантандер відбулася акція протесту, організована Союзом профспілок фермерів і тваринників Unión de Uniones. Причиною протесту стало значне збільшення обсягів імпорту зернових з України та пов’язане з цим падіння цін на місцеву продукцію, пише АПК ІНФОРМ.

Масштаби імпорту та його вплив на місцевий ринок

За даними Unión de Uniones, у 2023 році до Європи було імпортовано 8,4 млн тонн українського зерна, а за першу половину 2024 року – ще 6,5 млн тонн. Понад половину цього імпорту отримала Іспанія. Такий значний приплив зерна призвів до суттєвого зниження цін на місцеву продукцію. З травня 2022 року ціни на зернові культури власного виробництва в Іспанії впали на 45%.

Вимоги протестувальників

Учасники акції протесту, кількість яких перевищила 300 осіб, висловили ряд вимог. Основною з них було введення захисних заходів на рівні ЄС щодо імпорту української пшениці та кукурудзи. Зокрема, фермери наполягають на відновленні імпортних мит на ці зернові культури, які раніше були скасовані.

Луїс Кортес, державний координатор Unión de Uniones, під час мітингу заявив:

“Кантабрія – це регіон із великим поголів’ям худоби, тому не можна сидіти склавши руки, поки витрати продовжують зростати. Хоча це безпосередньо не пов’язано зі збільшенням імпорту зерна з України, але все ж таки так є. Ми не хочемо продавати дешеві крупи і купувати дорогі корми”.

Перспективи подальших протестів

Представники Unión de Uniones попередили, що у разі, якщо їхні вимоги не будуть враховані, вони готові до проведення більш масштабних акцій протесту. Ці акції можуть включати залучення агротехніки та відбутися вже наступної зими.


Залишити коментар