Нд. 29 Вересня 2024

Курс валют в Україні: перспективи на наступний рік

курс валют

Ілюстративне фото з мережі.

Курс валют є одним з ключових показників економічного стану країни, особливо в умовах воєнного часу. Експерти прогнозують, що середньорічний курс гривні наступного року може залишитися на рівні 45 грн за долар. Це припущення базується на аналізі поточної економічної ситуації та наявних золотовалютних резервів України. Про це пише AgroPortal.

Курс валют: прогнози

Олег Устенко, економіст та ексрадник Президента України (2019-2024 рр.), на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну – 2024» висловив думку про можливість збереження курсу валют на рівні, закладеному в державний бюджет на наступний рік. За його словами, середньорічний курс може триматися на позначці близько 45 грн за долар.

Роль золотовалютних резервів

Одним з ключових факторів, що впливають на стабільність курсу, є обсяг золотовалютних резервів країни. Устенко зазначив:

“Якби ми говорили не про воєнну економіку, а про економіку в мирні часи, то я би сказав, що показник золотовалютного резерву більш ніж достатній для того, щоб відчувати захищеність від будь-яких курсових коливань”.

На даний момент резерви України знаходяться на рівні $42 млрд, що є значним показником для підтримки курсової стабільності.

Перспективи курсової політики

Незважаючи на оптимістичні прогнози, експерт вважає, що Національний банк України повинен прискорити перехід до більш гнучкого курсоутворення.

“Нацбанк мусить переходити на більш гнучке курсоутворення набагато швидше, ніж це відбувається зараз”, – підкреслив Устенко.

Він також наголосив на важливості економії золотовалютних резервів для забезпечення стабільності експортерів та економіки в цілому.

Опалювальний сезон 2024-2025: все про призначення житлових субсидій

Опалювальний сезон 2024-2025: все про призначення житлових субсидій


Залишити коментар