Ця олія втратила статус найдешевшої
Пальмова олія втратила свої позиції найдешевшої у світі харчової олії через скорочення виробництва у найбільших виробників та альтернативні пропозиції.
Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.
Зазначається, що, на відміну від сої, соняшнику та ріпаку, сировину для пальмової олії збирають цілий рік, і для її вирощування потрібно менше землі, тому вона зазвичай дешевша. Так, ще в листопаді 2022 року пальмову олію продавали на 782 дол./т дешевше, ніж соєву.
Наразі ж пальмові плантації в Індонезії та Малайзії, на які припадають 85% світового виробництва, стикаються з проблемами. Дрібні фермери неохоче вирубують старі дерева і не хочуть висаджувати нові. Бо щоб нові дерева почали плодоносити, потрібно від чотирьох до п’яти років, тоді як для сої – близько шести місяців.
Через це цього року ціни на пальмову олію, яка широко використовується в продуктах харчування, косметиці та кормах для тварин, зросли на 10%, тоді як соєва олія подешевшала приблизно на 9%. На ціну соєвої олії також вплинули кращі перспективи врожаю в таких країнах, як США.
Проте основні споживачі пальмової олії, такі як кондитерські компанії, а також ресторани та готелі в Індії, навряд чи будуть шукати її замінники негайно. Крім того, ціни на пальмову олію буде підтримувати попит на виробництво біодизелю в Індонезії.
Залишити коментар