Чт. 19 Вересня 2024

ФДМУ презентував Земельний банк України

Земельний банк

Ілюстративне фото з мережі.

Україна робить значний крок у напрямку ефективного управління державними землями сільськогосподарського призначення. 12 вересня 2024 року Фонд державного майна України презентував проєкт “Земельний банк”, спрямований на створення прозорого ринку оренди державних сільгоспугідь через онлайн-аукціони. Про це пише АgroРortal.

Масштаби та розподіл державних земель

Загальна площа державних земель сільськогосподарського призначення в Україні становить 806 тисяч гектарів. Їх розподіл між різними відомствами виглядає наступним чином:

  • Фонд державного майна України: 386 тис. га (з них 98 тис. га на тимчасово окупованих територіях)
  • Національна академія аграрних наук: 277 тис. га
  • Міністерство освіти: 99,2 тис. га
  • Міністерство юстиції: 41,7 тис. га
  • Міністерство аграрної політики: 1,6 тис. га

Ігор Тимошенко, заступник голови Фонду державного майна України, підкреслює важливість ефективного використання цих земель:

“Усі вони мають працювати як на наповнення бюджету країни, так і на наповнення бюджетів громад”.

Механізм реалізації проєкту

Перший етап впровадження Земельного банку передбачає виставлення на електронні торги 104 тисяч гектарів протягом наступних чотирьох місяців. Переможці аукціонів зможуть укласти договори оренди на термін до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних культур.

Стартова ціна лотів встановлена на рівні 12% від нормативної грошової оцінки землі. Це має забезпечити конкурентоспроможність пропозицій та залучити широке коло потенційних орендарів.

Поточний стан та перспективи

На момент презентації проєкту в системі Prozorro.Продажі вже доступні 24 земельні ділянки загальною площею 1600 гектарів. Планується розширення географії проєкту на чотири області України.

Ігор Тимошенко оптимістично оцінює фінансові перспективи проєкту:

“Коли механізм запрацює на повну, бюджет України отримає 8 млрд грн лише від орендної плати”.

Це свідчить про значний потенціал Земельного банку як інструменту наповнення державного бюджету та стимулювання розвитку аграрного сектору.

Раніше ми писали про те, що в Україні стартують земельні торги.

В Україні стартують земельні торги


Залишити коментар