Як зробити яблучний мармелад
Мармелад – чудовий спосіб зберегти яблука, які швидко псуються. Це смачний і корисний десерт, який можна їсти досхочу навіть дітям.
З яблук зрізати підгнилі місця, хвостики, серцевину. Порізати невеличкими шматочками, скласти у п’ятилітрову каструлю. Серцевинки залити 1 скл. води, проварити до розм’якшення (5-10 хв), процідити й перетерти через сито. Вилити пюре (воно містить багато пектину і допомагає мармеладу загуснути) у каструлю з порізаними яблуками, накрити кришкою. Поставити на малий вогонь, додати частину цукру, варити до м’якості. Перемолоти у блендері.
Пюре можна перетерти через сито, тоді мармелад буде дуже ніжним та однорідним. У пюре додати решту цукру, перемішати, накрити кришкою, варити кілька хвилин до повного розчинення цукру. Зняти кришку й уварити на мінімальному вогні за один або кілька разів упродовж двох-трьох днів, періодично помішуючи. Варити до густого стану, доки почне застигати на ложці та відставати від неї.
Глибоке велике деко застелити папером для випікання, викласти уварене пюре, розрівняти. Сушити за температури не вище як 100 °C із прочиненими дверцятами (підкласти олівець) приблизно 2 год.
Залишити на ніч і ще раз підсушити упродовж 2 год. Якщо мармелад стає пружним і однорідним (твердим всередині) – він готовий. Іноді його треба перевернути й досушити знизу. У такому разі мармелад треба накрити папером і перевернути на друге деко, зняти нижній папір і ще підсушити. Пласт виходить завтовшки 1,5-2 см.
Готовий мармелад порізати шматочками, перекласти папером для випікання і скласти один на один. Зберігати в холодильнику упродовж року. Добре просушений мармелад можна тонко порізати, він не липне до ножа, сухий і щільний.
Залишити коментар