Чт. 19 Вересня 2024

В Ізраїлі помідорна криза

Фото з відкритих джерел.

Ізраїль зіштовхнувся із помідорною кризою. На проблеми з постачанням томатів вплинули три основні фактори.

Про це пише EastFruit.

Перший, це відмова Туреччини експортувати овочі до Ізраїлю. Саме Туреччина багато років служила надійним додатковим джерелом постачання помідорів. Наступний форс-мажор, це бактерії холери, виявлені в Йорданії, у водах річки Ярмук. Оскільки водою з цієї річки поливають помідори в йорданських парниках, МОЗ Ізраїлю заборонило їхнє ввезення в країну. І третій чинник традиційний. Це екстремальна спека, через яку найближчими тижнями врожай помідорів скоротиться на 50%.

Ще одна обставина — війна, у зв’язку з чим деякі поля опинилися поза досяжністю для фермерів. Крім того, сектор Гази, що забезпечував томатами себе та Палестинську автономію, на даний момент сам став споживачем помідорів через міжнародні гуманітарні організації, які закуповують продукцію в Ізраїлі.

У пошуках тимчасового рішення Міністерство сільського господарства розширило до 5 тис. тонн квоту на безмитне ввезення помідорів до кінця вересня.

І ось вже є перші результати, повідомляє EastFruit. Днями до Ізраїлю прибули перші партії томатів із Європи: мережа «Рамі Леві Шивук а-Шикма» доставила партію помідорів із Греції, а компанія «Біхурей Саде» – з Нідерландів та Польщі.


Залишити коментар